Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska den drabbade acceptera sjukvården?

Apropå artikeln Hård kritik mot kirurgins chef (3/6).

Annons

Eftersom min fru tydligen också drabbats av detta, som framgått av tidigare skrivna remisser till kirurgchefen Öhrvall i Gävle (som nu är fem stycken och som avslagits) anser vi oss berättigade att göra ett uttalande om detta.

Främst då detta att patienter inte ska behöva gå och vänta och vägras vård. Speciellt inte när lagen säger att en människa inte får gå för länge med värk och att det finns statligt reglerat beslut om det. Här kommer även FN:s stadgar om mänskliga rättigheter in i bilden. Detta system att landstingets kirurgverksamhet blivit Gävlecentrerad och att verksamhetschefen tydligen blivit en helig ko, som man inte får kritisera eller kommentera enligt divisionschef Kjell Norman, så drabbar detta även patienter hårt. Kan man inte förstå det?

Här gäller det att bestämma och hålla på pengarna. En patient kunde förr få en specialistvårdsremiss från de landstingsanslutna sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall men nu ska allt bestämmas i Gävle, som alla vet av en inte omtyckt verksamhetschef. Detta har nu blivit ett makt- och prestigesyndrom på grund av de styrandes oförmåga att förstå och uppträda ödmjukt, etiskt i sitt maktutövande. En chef ska i första hand vara och uppträda som en människa och inte vara som en kall matematiker, egocentrisk.

För att få vård innebär också, att man har rätt till en diagnos även om man fått en del undersökningar. Pengar får inte hindra en patient för vidare undersökningar när det gäller svår värk och lidande. Familjen drabbas också.

Vidare moment 22 och prestige och skyllande på psyket måste upphöra. Det har inte inom en undersökande sjukvård att göra. Vi har yttrandefrihet i Sverige och en sund konfrontation är frihet och ska bära till förståelse och utveckling och får därför inte tystas ned.

Är det sjukvårdens skyldighet att hjälpa den drabbade människan eller är det den drabbade människans skyldighet att alltid acceptera sjukvården?

Förr utvecklade sig sjukvården till att bli bättre, nu utvecklar sig sjukvården till att inte bli sämre.

I andra landsting går man från hälsocentralen vidare upp till specialist. I Gävleborgs län gör man tvärtom. I Gävle spar man pengarna och skickar remissen tillbaka till hälsocentralen för fortsatt lidande för patienten.

Apropå hälsocentralerna. Bra idé att lyssna mer på patienterna. Bra gjort och heder till dig Kjell Lundberg, före detta läkare vid Hudiksvalls sjukhus. Hoppas vid gud att din föregångarmentalitet gör så att andra läkare, men även andra, kan få en samvetskick av detta och att man också visar mod och ställer upp. Protest är liv.

Kurt Järnberg, Rimsbo, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons