Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ, SJ gamle vän har du inte lärt dig än?

Jag har under många år ofta åkt nattåg mellan Hudiksvall och Luleå där jag har släkt och ett fritidshus.

Annons

Dessutom har jag nästan varje år rest till Narvik och Lofoten där vi har goda vänner. Tågresan i sig har inte varit så komfortabel med vagnar som varit med sedan 1960-talet men jag har sluppit långa bilkörningar. Speciellt vintertid har det känts tryggt då väglaget kan vara osäkert. Resan har också varit ekonomiskt gynnsam då jag kunnat välja avresedagar.

Det som varit problemet har varit att jag måste resa med buss till Ljusdal för att stiga på tåget vid 22-tiden på kvällen. Det jobbigaste med hela resan har varit väntetiden i Ljusdal som oftast varit cirka en timme men vid förseningar har det hänt att jag väntat upp till fyra timmar. Väntsalen har alltid stängts klockan 21. Då har man körts ut och fått tillbringa resten av väntetiden stående i ett vindfång. Har man rört sig har dörrarna gått upp och släppt in kylan. Det har inte varit någon bra start på resan.

Jag blev därför mycket glad när jag läste att ett Norrlandståg skulle gå Ostkustbanan förbi Hudiksvall efter senaste tidtabelländringen i december 2011. Med glatt hjärta började jag planera nästa års första resa. Det var då jag insåg att tåget inte stannar i Hudiksvall. Datorn föreslog följande lösningar, i båda fallen anländer man klockan 8.10 till Luleå:

1 Avfärd från Hudiksvall 19.02, ankomst Söderhamn 19.31. Avfärd från Söderhamn 20.26. Omkring 21.15 kan man se Hudiksvall från tåget när det passerar utan att stanna.

2. Det andra alternativet är inte bättre. Jag kan ta ett tåg från Hudiksvall till Sundsvall 21.03. Därefter landsvägsbuss till Långsele varifrån man fortsätter med nattåget efter 30 minuters väntan klockan 01.00. Sannolikheten för att tåget är i tid är nog lika stor som att väntsalen är öppen.

Men återresan då? Den är inte nämnvärt bättre. Jag anländer till Sundsvall 7.41. Över två timmars väntan innan tåget till Hudiksvall avgår klockan 10. Ankomst till Hudiksvall 10.56.

Det verkar som att SJ:s planerare inte har någon vana med att själva utnyttja järnvägen som transportmedel eller är detta ett led i att lägga ner Norrlandstrafiken för gott?

Gösta Lind, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons