Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitt inte på kammaren och sura för att ni inte fått egen majoritet!

Samling för Nordanstig inbjuder S och C till samtal för att lösa Nordanstigs svåra situation, skriver Per Dahlström för Samling för Nordanstig.

Annons
Foto: Mats Pihlgren.

Nordanstigs kommun står inför en svår situation. Å ena sidan en ekonomi som kraftigt haltar. Å andra sidan saknas en politisk styrning. Min upplevelse är att gamla personkonflikter och vanföreställningar om ideologiska skillnader spökar.

Läs också: Fullmäktige ställs in – ingen styr i Nordanstig: "En stark minoritet eller en bräcklig majoritet"

När Vänsterpartiet tog initiativet till att bilda Samling för Nordanstig tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna var det med endast en avsikt; att få till en fungerande styrning och ledning av kommunen.

Anledningen till att vi sökte oss till de ovan nämnda partierna var att vi upplevde att det där fanns en kompetens som vi gärna ville samarbeta med. Tack vare ett flertal möten, där vi i lugn och ro kunde diskutera igenom svåra frågor och eventuella politiska motsättningar, kokade allt till slut ner i en insikt om att djupa ideologiska skyttegravar inte längre existerar i kommunpolitiken, i alla fall inte i Nordanstig. Istället reste sig ett nära samarbete som byggde på ömsesidig respekt samt en tanke om att kompetens och verklighet alltid måste gå före partibok.

När vi nu presenterar en gemensam budget så kan man säga att den vilar på två ben; fokus på kärnverksamheten samt lokalinvesteringar. Vi kommer att spara där vi kan, dock utan att slå undan benen för verksamheterna, och vi kommer att satsa genom att byta ut gamla dyra lokaler mot nya kostnadseffektiva.

Dock, oavsett om det blir vi eller någon annan konstellation som kommer att styra - så kommer det att bli fyra svåra år. Förra mandatperiodens avsaknad av politiska beslut märks väldigt tydligt. Med detta i åtanke så är det otroligt viktigt att de kommande fyra åren präglas av pragmatisk effektivitet och en vilja att ta nödvändiga, men måhända obekväma, beslut.

Samling för Nordanstig samlar idag tio mandat i kommunfullmäktige. Dessa tio är tio pålitliga mandat, som man kan lita på. Har vi bestämt en linje - så följer vi den. Vi är nu också beredda att styra kommunen i minoritet med våra tio mandat, så till vida det inte dyker upp en konstellation som kan visa upp fler mandat. Vi vet att tio mandat är ett svagt styre, men nu menar vi att något måste hända. Det fungerar inte att alla sitter på varsin kammare och surar för att de inte fått en egen majoritet.

Så med detta inlägg vill jag säga: vi inbjuder till samtal med C och S för att se om vi kan komma överens. Om så inte är fallet är vi som sagt beredda att regera på egen hand, även om det innebär att vi ska behöva söka olika stöd i varje enskild fråga.

Per Dahlström, förhandlingsledare Samling för Nordanstig, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons