Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskola, lika viktigt som matte?

Lärande- och kulturnämnden Hudiksvalls kommun anser att simundervisningen i skolan ska bli avgiftsbelagd.

Annons

Dock ska en annan nämnd stå för kostnaderna i praktiken. Om detta kunde vi läsa i HT den 21 april, och jag måste säga att jag är förvånad att frågan ens kommer upp. Att barn (elever) ska lära sig simma, borde vara en lika stor självklarhet som att de ska gå i skolan, och alltså en fråga som inte ens borde behöva diskuteras. Att den ena nämnden sedan fattar ett beslut, som kommer att belasta en annan nämnds budget är en annan diskussion.

Barns/elevers praktiska undervisning i något så livsviktigt som simkunskap, ska inte drabbas av indragningar eller nedskärningar! Kanske det inte kan jämställas med den kunskap man får i skolan såsom matematik, samhällskunskap också vidare, men det handlar ändå om kunskap som behöver utvecklas. Om man kan simma eller ej, kan vara så avgörande att det inte ska bero på vilken skola eller vilken kommun man bott i, om man kan eller ej.

Likaså ska det inte komma att bli en fråga om den enskilda familjen har råd att skaffa denna "livförsäkring" till sina barn eller inte. Det skulle vara lite som att skolan skulle vara avgiftsbelagd, så bara de familjer som har råd att betala, kan låta sina barn gå där. Vilket ju inom en inte alltför snar framtid leder till ett utanförskap i samhället; de som har råd, och de som inte har det.

Och när det kommer till sådant som kan rädda liv, ska inte ens den frågan tänkas!

Maria Sågå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons