Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shell – städa upp efter er!

Söderhamns kommun klarar av något som Nigerias regering inte gör. BP gjorde det, Arizona chemicals gör det kanske. Shell gör det inte.

Annons

Det handlar om att ta ansvar för att sanera vår natur från utsläpp av olja.

Det har varit en Framtidsvecka i Gävleborg, Amnesty international vill påvisa att det inte bara är Söderhamns skärgård som drabbas av oljeutsläpp.

I snart 50 år har den nigerianska staten och multinationella oljebolag utvunnit olja i Nigerdeltat i Nigeria. Resultatet är att människor som bor i de oljeproducerande områdena måste dricka, laga mat med och tvätta sig i förorenat vatten; de äter fisk som förorenats av olja och andra gifter – om de har tur nog att alls få tag på fisk eftersom oljeföroreningar påverkat fiskebeståndet – och marken som de använder för jordbruk förstörs.

Den av oljeutvinningen orsakade miljöförstöringen har alltså en negativ inverkan på människors rätt till vatten, mat, en hälsosam miljö samt möjligheter till försörjning. Invånarna i detta naturresursrika område har paradoxalt nog tvingats in i djupare fattigdom på grund av oljetillgångarna i regionen.

Både den nigerianska regeringen och Shell – det oljebolag med mest omfattande landbaserad verksamhet i Nigerdeltat – har ett ansvar för att sanera oljeindustrin och tillhandahålla information om den inverkan oljeindustrin har på människor i Nigerdeltat.

Medlemmar från Amnesty International i Gävle, Sandviken, Edsbyn och i övriga Sverige uppmanar regeringen i Nigeria och ansvariga för Shell att sanera oljeindustrin och lämna ut all information om den inverkan som oljeföroreningarna har på mänskliga rättigheter för folket i Nigerdeltat. Shell fick en vinst 28 miljarder dollar 2011, vi uppmanar dem att avsätta en miljard för att påbörja saneringen av Nigerdeltat.

Åsa Jacobs, Amnesty International

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons