Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se mer framåt i visionen, Bollnäs

Tittade runt på Bollnäs Kommuns hemsida och såg den nya Översiktsplanen och fastnade speciellt för Vision 2030.

Annons

För att vara en Vision, alltså någonting att jobba mot, så var den blek. Ord som "Behåller sin position" och "Har fortsatt" tar emot att läsa.

En vision är inget facit. Det går inte att göra fel, det är inget som folk om 15 år kommer att sitta och klaga på och säga "tänk, att dom inte visste vad som skulle hända om 15 år". Eller så är det kanske det är just det som dom kommer att sitta och säga, eftersom att den inte är speciellt framtidstänkande.

Att ha fortsatt och behålla sin position ser jag som något självklart, inte en vision.

Borde inte Bollnäs vision för 2030 sikta mot någonting större än att bara behålla sin position? Det är ett sådant Bollnäs jag vill bo i. Ett Bollnäs där man försöker, där man vågar tänka större.

Vem vet vad som kommer att hända på 15 år? Vem kunde för 15 år sedan tänka fram hur smartphones skulle påverka alla våras liv? Eller att en community skulle samla alla generationer på samma sida, världen över?

Jag läste nyligen om att en stad i Oregon börjar installera turbiner i avloppen under staden. Alltså producera el av befintligt avlopp. Vore inte det en vision, att ha ren el av skit? Borde inte Bollnäs kunna göra samma sak?

Visst står det i Vision 2030 att det produceras förnybar el i Bollnäs. Men visst borde man kunna tänka större? Vara helt förnybara? Eller att man är bäst i Sverige på återvinning? Våga tänka bortom den i dag kända tekniken och sätta upp en vision där vi är helt förnybara.

Vi kommer dit, realistiskt sett kanske inte till år 2030, men vad vet vi om den teknologi som kommer att utvecklas på 10–15 år? Det är väl Bollnäs Vision till 2030 att vi ska nå dit, eller i alla fall försöka?

En växande trend världen över är Urban farming, alltså att odla grönsaker och skapa grönområden på tak och platser som annars inte används. Vore inte det en vision för kommunen? Att alla grönsaker till skolmaten odlas på tak och allmänna platser? Att arbetslösa ungdomar får odla och skörda på taket av ett nu tomt parkeringshus och andra ytor som nu står tomma.

Exemplen kan göras många på ställen där en vision skulle kunna leda vägen.

Kanske det inte går att nå till allt man sätter upp i Översiktsplanen på 15 år, men att ha med det i Vision 2030 visar ändå tydligt att det är åt det här hållet vi ska sträva, det är hit man vill nå. Även om man inte når dit, kanske man har kommit en bit på vägen?

Johan Bodell

Bollnäs kommun svarar:

Översiktsplan Bollnäs kommun är just nu på utställning fram till 15 september 2015, Vi tar tacksamt emot synpunkter och förslag gällande det förslag som är framtaget. Visionen är en del av översiktsplanen och den var på samråd under 2014 med möjlighet att lämna synpunkter.

Visionen är en övergripande bild som beskriver vad kommunen vill uppnå med planen de kommande 15 åren. Visionen har sedan delats upp i 54 mål som beskriver vad som bör göras för att uppnå visionen, genom målen har i sin tur strategier tagits fram som beskriver hur dessa mål ska uppfyllas.

En bred grupp av intressenter har varit involverad i arbetet med att ta fram denna plan såsom politiker, tjänstemän, allmänhet och myndigheter. En viktig del i detta arbete är att försöka skapa en tydlighet i översiktsplanen och därigenom göra det till ett användbart och betydelsefullt verktyg för den framtida utvecklingen av vår kommun.

Vänliga hälsningar

Erik Nordgren

samhällsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons