Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se men inte röra!

/

Sluta upp att hylla Erik Brodén för att han har tagit hand om en utmärglad älgkalv! skriver Lisbeth Thyrén som får Svar direkt av tf nyhetschef på Hudiksvalls Tidning.

Annons

Det framgår inte av artiklarna jag har sett om Brodén har varit i kontakt med polis eller länsstyrelse innan han har tagit beslutet att transportera älgkalven i turnébussen från Eskilstuna till Järvsö. Om så är fallet bör detta tydligt framgå av tidningens artikel eftersom det finns ett regelverk kring detta. Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby. Enligt Artskyddsförordningen får du inte förvara eller transportera fåglar av arter som lever vilt inom Europeiska unionen.

Om du hittar ett skadat däggdjur eller en skadad fågel ska du kontakta polisen. Då kan du få hjälp med att bedöma om djuret ska avlivas eller om det kan föras till en rehabiliteringsanläggning. För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen enligt jaktlagstiftningen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, harar samt fredade fåglar. Brodén berättar själv i ett filmklipp på Aftonbladet att det hände i maj och kalven var utmärglad och fortfarande hade navelsträngen kvar! Älgkalvar föds i maj och är i stort sett bara skinn och ben då de föds. Att navelsträngen fortfarande fanns kvar är väl nog bevis för att den var nyfödd. Älgkon fanns säkert någonstans i närheten.

Lisbeth Thyrén

Svar direkt

Uppmaningen är befogad. Se men inte röra. Den 30 maj hade vi följaktligen en artikel som berättade om hur du ska agera om du påträffar ett övergivet vilt djur. Samtidigt är det förståeligt att om dina barn hittar ett övergivet djur, så vill du att det ska gå så bra som möjligt för både djuret och barnen. Här har dessutom två djurparker engagerat sig, därför har vi också följt vad som hände med älgkalven som av upphittarna fått namnet Brownie Brodén.

Torbjörn Ingvarsson

tf nyhetschef

Den utmattade älgkalven kom mitt på dagen in på gården, och lade sig utmed framsidan av en byggnad, långt från skogsbrynet. Ingen älgmamma fanns i närheten, det kan jag garantera. Vi har alltså inte stört ett vilt djur i så kallad "lega". Vi känner mycket väl till regelverket beträffande omhändertagandet, och har liksom Järvzoo haft flera kontakter med både polisen samt Länsstyrelsen. Vi är glada, framför allt för kalvens skull, men även för våra barns skull, att historien fick ett lyckligt slut. Utan vårt omedelbara ingripande hade kalven tynat bort inom en timme. Jag törs säga mig vara säker på min sak efter mer en 20 års professionellt hanterande av levande djur.

Erik Brodén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons