Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningar på jobb och företagande nödvändigt för snabbare integration av nyanlända

Utan en bättre integrationspolitik kommer många nyanlända att hamna i permanent utanförskap, skriver två kristdemokrater.

Annons

Under 2015 har över 150 000 personer sökt asyl i Sverige. Vi måste klara att snabbt integrera nyanlända i samhället. Därför krävs en jobbpolitik som fungerar.

Regeringen driver dessvärre en företagarfientlig politik. Istället för riktiga jobb försöker de skapa olika jobbåtgärder i välfärdssektorn.  Vi införde RUT- och ROT- avdragen där kraven på språkkunskaper inte är lika höga och där också många fått sitt första jobb. Vi kommer att behöva fler sådana jobb, inte färre.

Vi Kristdemokrater vill också se till att man snabbt tar reda på de asylsökandes kompetens vad gäller arbets- och utbildningsbakgrund. Och SFI behöver starta tidigt, redan i asylboendet. De som har ett yrke ska kunna träna svenska med inriktning mot ett yrke, precis som idag sker i vissa Stockholmskommuner. Vi vill att barnföräldrar ska kunna delta i språkträning varför barnpassning bör erbjudas om så behövs.

Ökade incitament att gå från bidrag till arbete är viktigt. Därför föreslår vi att man ska få tjäna sina första 500~000 skattefritt. Då blir det första jobbet, om än inte högavlönat, bättre än det bidrag som idag ges till den nyanlände. Det blir mer kvar i plånboken och möjligheten att försörja sig på egen hand stärker både självförtroendet och förbättrar integrationen i samhället.

Nya jobb skapas inte av politiker, de skapas i växande och lönsamma företag. Regeringen förlitar sig till massiva skattehöjningar på arbete och företagande. Kristdemokraternas vill istället sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och förbättra förutsättningarna för företagande. Att få delta på arbetsmarknaden är det bästa sättet att bli en del av vårt samhälle.

Désirée Pethrus (KD)

riksdagsledamot, Arbetsmarknadsutskottet

Kent Sjöberg (KD)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons