Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningens ögonblick

Det finns i vårt samhälle, det som är svårt att förstå!

Bilden blir tydlig, det beror mycket ofta på avsaknad av helhet och sammanhang och framförhållning. Svenska Kommunalpensionärernas Förbund avd 50, ser kommunernas pensionsskulder som ett sådant förhållande, som det finns anledning att höja på ögonbrynen över.

Annons

Det är märkligt, att år från år och redan då vi var yrkesverksamma, så gjordes uttalanden som om det var en total överraskning, att det måste finnas pengar till kommande pensionsavgångar. Faktiskt ganska obegripligt, eftersom kommunerna har anställda som har pensionsrätt.

Det borde ju vara helt naturligt, att det måste göras fonderingar för att långsiktigt möta det som alla vet kommer. Det finns ljusglimtar, som att Hudiksvalls kommun tidigare har gjort fonderingar, men den åtgärden måste fortsätta. I Nordanstig ser det mörkt ut.

Vi menar också med all tydlighet, att det självklart ska synliggöras i kommunernas budget att det finns pensionsskulder.

Det är svårt att förstå varför redovisningssystem skall vara så utformade att det inte framgår i kommunernas balansräkning, hur det faktiskt ligger till med pensionsskulderna. Om inte pensionsskulden blir synliggjord, tror vi, att det är väldigt lätt att skjuta nödvändiga åtgärder på framtiden.

Vad vi förstår finns det kommuner, som redovisar pensionsskulden i sin balansräkning, trots att regelverket säger något annat. Det tydligaste tecknet på att något behöver förändras avseende ett regelverk är, när reglerna inte följs!

SKPF avd 50:s förhoppning är, att ledande politiker inser allvaret i avsaknaden av framförhållning och därmed vidtar de åtgärder som är nödvändiga. Detta för att ge kommuninnevånarna den största möjliga tydlighet över hur kommunernas ekonomi samlat ser ut, och vilka åtaganden som finns!

Styrelsen för Svenska KommunalPensionärernas Förbund avd 50

genom

Elsie Bäcklund Sandberg

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons