Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt bolagsskatt är inte vad småföretagarna vill ha

Småföretagarnas Riksförbund är inte överdrivet förtjust i nyheten att sänkt bolagsskatt, med en eller annan procentenhet, ingår som en del i Alliansens höstbudget.

Annons

Statens kostnader för detta skulle kunna användas väsentligt effektivare i arbetet för bättre företagsklimat, större aktivitet hos småföretagarna och därmed sänkt arbetslöshet.

Från i stort sett alla håll, till exempel Svenskt Näringsliv och Företagarna, ifrågasätts alliansens (numera eniga efter att KD anslutit sig) sänkta bolagsskatt som ett verkningsfullt medel att få fart på den svenska ekonomin. En sådan åtgärd sägs, enligt kritikerna, framför allt gynna de stora företagen och risken finns att ökade vinster där i stor omfattning försvinner ur landet när de internationella bolagen tar hem sina vinster.

Ännu en gång har Sveriges övergripande ekonomiska politik, med inriktning på att försöka stärka landets totala konkurrenskraft i förhållande till omvärlden, fått de verkligt viktiga frågorna om det egentliga företagsklimatet att stryka på foten. Det är inte skatterna på de små vinster som en småföretagare eventuellt kan uppvisa som gör det svårt för honom att växa och anställa folk utan de skyhöga kostnaderna åtföljda av ett svårhanterligt regelkrångel.

En tämligen enig röst från Sveriges företagsorganisationer har länge sagt att det är för dyrt och krångligt att driva ett företag i Sverige. Småföretagarnas Riksförbund har envist och i olika sammanhang pekat på vad som behöver göras för att få fart på tillväxten i Sverige. Landets flera hundra tusen småföretagare skulle kunna växa och anställa tiotusentals människor om förutsättningarna var bättre och riskerna lägre. Nyligen släppte vi en rapport med goda exempel från omvärlden där man visat på kraftig tillväxt med åtgärder av detta slag. Vi är i full färd med att skärskåda Small Business Act från EU som Sverige antog 2008 men inte gjort så stora ansträngningar att implementera i Sverige. Där råds medlemsländerna att fokusera på de små företagens förhållanden och på alla upptänkliga vis underlätta deras tillväxt.

Skulle möjligen vår finansminister och hans stab kunna titta lite nedåt och försöka köra lite mer finlir i företagspolitiken i stället för att använda de mer svepande stora penseldragen som inneburit jobbskatteavdrag och nu sänkning av bolagsskatten. Vi är övertygade om att det skulle ge betydligt mer för pengarna i form av finansiell expansion och minskad arbetslöshet.

Leif Svensson

förbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons