Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan fungerar bäst

I HT 10/9 framför signaturen Entreprenören i en insändarartikel påståendet att investeringar i kraftledningarna till södra Sverige måste göras, om vindkraften byggs ut i norr.

Annons

Varför detta osanna påstående, är det i samma syfte som ordet reglerkraft utnyttjas i osant syfte för att förhindra vindkraftsutbyggnaden i Norrland.

Varför vinkla informationen med påståendet att den vattenkraftsproducerade elen skall levereras ut på nätet samtidigt som vindkraftsel? Givetvis är det så när vindkraftsel levereras ut på kraftledningarna minskas uttaget ur våra vattenmagasin proportionellt lika mycket. Således finns inget behov att bygga ut kraftledningarna, som signaturen påstår.

Vattenmagasin är lägesenergi, och ett av de få energislag som går att spara. Därför får vi med vindkraftsutbyggnaden i Norrland ett effektivare brukande av kraftnätet, när vindkraft och vattenkraft samverkar.

För varje nytt vindkraftverk som startas i Norrland, minskas vattenuttaget i våra magasin, vilket är bra för den lokala miljön ur många synpunkter.

Myndigheterna borde i stället genomdriva att vindkraftverk byggs, med riktig lokal verkan att avveckla vattenkraftverk som nu är utbyggda i våra mindre älvar.

Notera att Sverige är direkt ansvarigt för de förstörda reproduktionsplatserna åt alla laxfiskearter i Bottenviken, Bottenhavet och Östersjön, tänk på det exploatörer och miljöivrare.

Vindkraftsutbyggnaden ger också arbetstillfällen och annan inkomst lokalt, både på lång och kort sikt, utan miljöförstörande effekt. Vattenkraften är däremot miljöförstörande, med sina dammar och torra älvfåror, och skammen, ingen återinvestering till de bygder och människor som drabbats.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons