Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan för väl förankrade beslut

Det politiska landskapet har förändrats i kommunen.

Annons

Under tidigare mandatperioder har kommunen för det mesta styrts av tydliga majoriteter. Några få ledande politiker har bestämt och partibröder och partisystrar har sedan röstat igenom deras förslag. Det har lett till en politisk kultur där några få bestämmer med minimal insyn för andra.

År 2010 ingick Socialdemokraterna, Vänstern och Socialradikala demokraterna en valteknisk samverkan för innevarande mandatperiod. Samverkan bygger inte på något gemensamt politiskt program. Tvärtom sa kommunstyrelsens ordförande i kommunfullmäktige i januari 2011 att han tänkte ta frågorna som de kommer.

I dagens politiska landskap finns ingen tydlig majoritet som styr i kommunen utan majoriteten växlar från fråga till fråga. I flera frågor har de socialdemokratiska ordförandena i utbildningsnämnd och kommunstyrelse fått majoriteten av politiker emot sig. De förslag som ordförandena ville ha igenom har röstats ned till förmån för andra förslag. Konsekvensen har blivit att kommunen har ordföranden som ska genomföra förslag som de röstat emot och till och med i vissa fall reserverat sig emot. Det leder till förvirring, missförstånd och oreda. Vad är det som gäller? Så kan man inte långsiktigt leda en kommun.

Redan i januari 2011 lade Nydanarna – Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – en motion i kommunfullmäktige om en ny politisk kultur. Vi vill bland annat bredda och fördjupa den politiska kulturen för att skapa en miljö där besluten vi fattar är väl förankrade bland både politiker, tjänstemän och medborgare. Motionen har ännu inte tagits upp i kommunfullmäktige.

Kommunens politiska ledning – S och V – måste inse att de styr utan att ha majoritet i alla frågor. De måste därför ta fram förslag i samtal med andra partier. En politisk ledning som styr utifrån att de tror att de har majoritet håller inte. En politisk ledning som ägnar tid åt att förklara att de inte står bakom majoritetsbeslut håller inte heller.

Den ledningen behöver läsa och ta till sig Nydanarnas motion. Ledningen måste ta ansvar och sätta sakfrågor, invånarna och kommunens bästa i centrum! Vi vet att det finns många politiker i alla partier som inser allvaret i dagens situation. Fler behöver kliva fram och delta i samtal, hjälpa till att hitta lösningar och arbeta för det som är vårt gemensamma uppdrag. Att utveckla Ljusdals kommun!

Lasse Molin (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons