Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte – avveckla kolkraften!

/
  • Under valrörelsen stod Miljöpartiets språkrör och viftade med en kolbit, skriver artikelförfattaren som tycker att brunkolsverksamheten bör avvecklas.

I stället för en försäljning skulle Sverige och Tyskland tillsammans kunna ta klimatansvar genom att avveckla kolkraften och satsa på förnybart, skriver artikelförfattaren, Charliene Kiffer (V).

Annons

Under valrörelsen stod Miljöpartiets språkrör och viftade med en kolbit. Kolbiten skulle symbolisera det statliga energibolaget Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Miljöpartiet ville göra det enda rimliga och stoppa en eventuell försäljning för att i stället låta kolet ligga kvar i marken. 

I dag är Miljöpartiet i regeringsställning och ställer sig bakom en försäljning av Vattenfalls brunkol till ett företag som kommer elda upp allt. Man är alltså beredd att sälja det som motsvarar 24 gånger det Sverige släpper ut på ett år. Sverige skulle leda klimatomställningen, vi skulle gå före. Miljöpartiet lovade på affischer före valet att stoppa brunkolet och ta ansvar för miljön och vår framtid!

Beslutet att sälja brunkolsverksamheten är det viktigaste klimatbeslutet regeringen kommer att fatta. I stället för en försäljning skulle Sverige och Tyskland tillsammans kunna ta klimatansvar genom att avveckla kolkraften och satsa på förnybart. Men det är inte för sent, regeringen kan stoppa försäljningen. Då skulle miljöministern i stället kunna sträcka på sig och vara stolt över Sveriges gröna politik. Det går inte att reparera en sådan här försäljning – Sveriges trovärdighet står på spel. Miljön är nämligen inte till salu!

Charliene Kiffer

Vänsterpartiet Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons