Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapar vi ett levande Sverige för alla

Centerpartiet vill att det ska finnas förutsättningar att leva, arbeta och driva företag i hela Sverige.

Annons

Besöksnäringen växer i hela vårt land och vår tunga basindustri och tillverkningsindustri fortsätter att skapa jobb, inte minst på landsbygden. Många mindre platser och kommuner långt från storstadsområdena tillhör redan idag de mest dynamiska och snabbväxande i vårt land, en utveckling som skulle kunna spridas till många fler orter om bara de rätta förutsättningarna skapades. För detta krävs politiska reformer som gör det enklare att skapa jobb och starta, driva och utveckla företag i hela landet. Centerpartiet har slagits för landsbygden i över hundra år och vi kommer aldrig att slå oss till ro eller bli nöjda över vad vi har åstadkommit. Vi vill mer och vi vill framåt.

Det är sant att vi ser en global urbaniseringstrend. Men vi måste också vara tydliga med att det finns många positiva exempel på utveckling och framtidstro även från landsbygden. En tredjedel av nyföretagandet sker på landsbygden och 2013 var det ett trendbrott då befolkningen i de som klassas som landsbygdskommuner faktiskt ökade.

Men vi behöver fortsätta satsningarna på vägar och järnvägar. Ett dubbelspår på ostkustbanan är av yttersta vikt inte bara för Gävleborg, utan för hela Sverige och en stor del av Europa. Men även fortsatta satsningar på den digitala allemansrätten att den digitala infrastrukturen i forma av bredband och mobiltäckning är delar som skapar förutsättningar för landsbygden att ha samma förutsättningar till en god tillväxt. Något som inte bara landsbygden mår bra av, utan hela Sverige mår bra av.

Jag tror även att våra myndigheter blir effektivare om de decentraliseras ut i landet. Det kan även ses som en statlig kostnadsreducering då lokalkostnaderna för statliga myndigheter ökat med fyra miljarder kronor de senaste åren. Så den smygcentralisering som pågår är av ondo av en rad anledningar, lokalkostnaderna är dyra samt att myndigheter ska vara placerade nära folket.

Till detta tillkommer även att jobba för att stärka den kommersiella servicen på landsbygden, ofta är lanthandeln navet i det lokala näringslivet och för civilsamhället. Här krävs det stöd! Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att 35 miljoner kronor per år läggs på stöd till kommersiell service.

På samma sätt som att det är självklart att människor i stor utsträckning ska få behålla frukterna av sitt eget arbete bör regioner som bidrar med värdefull produktion få behålla delar av detta värde. Dags för regionala skattebaser!

Magnus Svensson (C)

distriktsordförande i Gävleborg

oppositionsråd i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons