Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-politik är återgång till bidrag

Svar till Per Svedberg (31/12).

För Moderaterna och alliansen är arbetslinjen den absolut främsta prioriteringen. Och anledningen är enkel; vi menar att jobb skapar och bygger ett samhälle!

Annons

Sedan 2006 har aktivitets- och sjukersättningen sjunkit i Gävleborgs län, från 12 till 8,7 procent. Den politik som Svedberg företräder skapade ett utanförskap trots att Sverige befann sig i en högkonjunktur; i stället för att arbeta aktivt för att få in fler på arbetsmarknaden slussades allt fler in i ett bidragstagande. En återgång till den politiken skapar ett ännu större utanförskap speciellt nu när den världsekonomin är i gungning, då måste Sverige stå starkt. Till skillnad från Socialdemokraterna som satsar på bidragslinjen satsar vi i alliansregeringen på arbetslinjen.

Vår tydliga ambition är att fler ska arbeta, 100 procent av den egna förmågan! Det innebär att det måste finnas olika former av arbetstillfällen. En av de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som kommer gynna unga arbetssökande är sänkningen av restaurangmomsen. Detta är den senaste av satsningar vi gör på grupper som i vissa fall befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. För de som saknar möjligheten till egen försörjning är det viktigt att det finns ett socialt skyddsnät. Därför ser vi nu över sjukförsäkringssystemet, för att ingen i Sverige ska hamna mellan stolarna.

Människor ska känna att det lönar sig att arbeta, unga ska känna hopp inför framtiden och att det finns jobb att söka! Män och kvinnor, mammor och pappor, har dessutom fått mer pengar i plånboken tack vare jobbskatteavdraget. De har fått en bättre ekonomi. Bara i Gävleborgs län har drygt 4 000 arbetstillfällen skapats sedan 2006. För att barn till föräldrar med låga inkomster ska få det bättre höjde vi i juli 2010 flerbarnstillägget med 50 kronor per månad för det andra barnet, med 100 kronor per månad för det tredje barnet, 150 kronor per månad för det fjärde barnet och med 200 kronor per månad för det femte barnet och varje ytterligare barn. Med början 2012 höjs även bostadsbidraget för barnfamiljer med 350 till 1 300 kronor per månad för ett barn, 425 till 1 750 kronor per månad för två barn och 600 till 2 350 kronor per månad för tre eller fler barn. Våra insatser ger resultat!

Vilka effekter får de socialdemokratiska förslagen? Får fler unga arbete genom att åter höja restaurangmomsen? Hur skapas fler arbetstillfällen genom att satsa på bidrag i stället för arbete? Blir klyftorna mindre för att fler får bidrag i stället för arbete? Den socialdemokratiska matematiken är svår att få ihop och riskerar att förpassa tusentals både ungdomar och äldre till arbetslöshet och utanförskap.

Vi i Moderaterna tror på människors förmåga och sätter ansvar för Sverige före politiskt spel.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons