Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-analysen stämmer inte

Tre socialdemokratiska politiker Örjan Fridner, Markus Evensson och Roland Bäckman har en nyårsönskan om ett bättre debattklimat (4/1). Dessa tre socialdemokratiska "analytiker" tror sig veta varför debattklimatet har hårdnat i Ljusdal. De anser att det bland annat beror på nyliberalismens frammarsch och drar även paralleller med stämningarna i Europa på 30-talet. Tyvärr mina herrar, debattklimatet i Ljusdalspolitiken har inget med detta att göra.

Annons

Det är den politiska kulturen som har härskat i Ljusdal under alltför lång tid som är orsaken till det rådande debattklimatet. Här tas beslut i slutna rum med ett fåtal initierade politiker och tjänstemän utan någon som helst öppenhet. Det är ni socialdemokrater tillsammans med Centerpartiet som har skapat denna förödande kultur och med Moderaterna som stödparti.

Vad som hände efter valet 2010 var att Ljusdal för första gången på många år fick en opposition värd namnet. En opposition som vågade ifrågasätta den rådande kulturen och som ställde krav på en större öppenhet. Detta innebar en helt ny situation för de styrande som de inte var vana vid. Dessutom tillsattes oerfarna och okunniga politiker på poster som inte är lämpade för dem. Tyvärr har de styrande skickligt tystat större delen av oppositionen genom insändare och ryktesspridning, där oppositionen framställs som bakåtsträvare och negativa. Vem vill få ett epitet på sig att vara bakåtsträvare och negativ? Detta har inneburit att de flesta oppositionspolitiker lydigt rättade in sig i ledet. De som fortfarande är obekväma jagas på ett subtilt sätt genom åsiktsregistrering. Här Örjan Fridner, drar jag paralleller med IB-affären på 70-talet.

Olof Palme som är en stor förebild för många socialdemokrater, var en mycket skicklig debattör som aldrig drog sig för att debattera både högljutt och med en ton som skrämde många av hans motståndare. Vi människor är olika och framför våra synpunkter och åsikter på olika sätt och detta borde respekteras även av de styrande i Ljusdal. Vad som saknas i Ljusdal är sakdebatten, i stället har fullmäktige blivit en valplattform där ledamöterna gör olika populistiska utfall och smickrar sina meningsfränder. Sakfrågorna kommer alltid i skymundan och detta beror på att sakfrågorna redan har diskuterats färdigt i de slutna rummen. Tysta inte debatten genom att försöka uppfostra ledamöterna till att bli ett gäng ja-sägare, våga i stället ta sakdebatterna och låt ledamöterna framföra sina åsikter på det sätt som bäst passar var och en.

Jag håller med Örjan, Markus och Roland om att motsättningarna och klyftorna i samhället växer och det oroar mig. Men att skylla detta på allianspartierna som suttit vid makten under sex år är att göra det lätt för sig. Dessa motsättningar och klyftor har ni socialdemokrater själva varit med om att skapa.

Bodil Eriksson

Socialliberal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons