Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut stärker kvinnans position

Svar till Robin Svensk (5/1).

Att motarbeta rut-företagande är att jaga en växande näring där majoriteten av företagen drivs av kvinnor och arbetet utförs av kvinnor.

Annons

Med detta sagt kan vi titta på siffrorna för nya jobb genom rut under 2011; 135 nya jobb har enligt Skatteverkets statistik skapats i länet tack vare rut-avdraget under förra året. Detta är 135 gävleborgare som varje dag har ett jobb att gå till! I hela landet är siffran 6 180 nya jobb tack vare rut.

Många företag som utför tjänster inom rut och rot är nystartade, 47 procent startades 2007 eller senare, och många drivs av kvinnor. Rut ger ökade möjligheter att köpa hemtjänster och ”frigöra” kvinnor från det obetalda arbetet i hemmet, där många kvinnor i dag drar det tyngsta lasset, i utbyte mot betalt arbete, intjänade pensionspoäng och en trygghet på sin arbetsplats. Detta stärker kvinnors yrkesposition och ekonomiska självständighet och leder till lika villkor för män och kvinnor på arbetsmarknaden. Motståndet mot rot har inte alls samma proportioner som detsamma mot rut. Generellt sett är sektorn för rut mer kvinnodominerad än sektorn för rot som består av traditionellt ”manligt” kodade jobb. Det är alltså okej att få hjälp att måla fönstren men inte att tvätta dem? Var ligger jämställdheten i det?

Jag menar inte att det finns en homogen grupp kvinnor som tjänar på rut-avdragen. Jag hävdar å det bestämdaste att hela samhället tjänar på det! Vi får fler kvinnor som arbetar vitt inom en bransch som tidigare har förknippats med svartarbete. Vi får fler kvinnor som kan försörja sig, driva företag och tjäna ihop pensionspoäng. Samhället byggs starkare när fler bidrar till den gemensamma välfärden och ökade skatteintäkter. Enligt Skatteverket har även toleransen mot svartarbete generellt minskat.

Rut-avdraget innebär nya jobb för de människor som är svagast på arbetsmarknaden genom att skapa förutsättningar för branschen att växa och skapa nya jobb. Det är också en reform som ger fler möjlighet att få lite marginaler i vardagen för både män och kvinnor.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons