Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut skapar jobb men fel familj får vinsten

Politik handlar om prioriteringar.

Annons

Allt emellanåt förs det diskussioner för och emot rot- och rut-avdragen. Låt mig börja med att säga att det ovedersägligt är så att de båda skatteavdragen leder till jobb. Den diskussionen kan vi släppa. Sedan ska naturligtvis alltid diskussionen föras om arbetsvillkor, arbetsmiljö och så vidare.

Eftersom all politik handlar om prioriteringar bör rot- och rut-avdragen diskuteras utifrån en prioriteringsdiskussion. I detta kan man använda sig själv som referensram. Förra året gjorde vi en tillbyggnad av vårt hus då familjen vuxit. För detta arbete beviljades jag och min fru ett rot-avdrag på 100 000 kronor. Om vi i stället för skatteavdraget varit tvungna att låna detta belopp hade räntekostnaden för oss blivit 250 kronor i månaden. Då vi är sju personer i familjen blir det en merkostnad för vårt boende på cirka 36 kronor per person. Denna merkostnad på 36 kronor per person bekostas nu av våra gemensamma skattemedel. Om vår familj inte fått detta bidrag hade den gemensamma statskassan haft 100 000 kronor mer att spendera på verksamhet. Då ska vi komma ihåg att 100 000 kronor räcker till att anställa en elevassistent på 30 procent, vilket skulle kunna vara en mycket viktig prioritering för en enskild individ. Rot-avdraget gynnar dock i stället vår familj.

Eftersom jag utnyttjar rot-avdraget är jag alltså inte emot det i sig, men det jag vänder mig emot är att vår familj, som har relativt bra inkomster, gynnas av systemet, medan individer i behov av olika stöd missgynnas, samtidigt som rot-avdragen utestänger personer med mindre inkomster.

Politik handlar om att prioritera. Jag skulle därför vilja hävda att både rot och rut som reformer skulle vara betydligt mera klädsamma om inkomstskalan för att få utnyttja bidragen skulle spegelvändas. De med små inkomster ska ges möjlighet att nyttja bidragen, medan min familj som klarar en merkostnad på 250 kronor i månaden faktiskt skulle kunna klara oss ändå. För oss var inte rot-avdraget avgörande för tillbyggnaden, avgörande var en flicka som föddes i februari, men för många med små inkomster kan rot-avdraget vara avgörande för om man klarar av en renovering eller inte. Politik handlar om prioriteringar.

Daniel Pettersson (V)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons