Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön resa i Gävleborg

Ungdomsarbetslösheten ökar kraftigt och måste bekämpas med aktiva åtgärder. Här är Söderhamn en förebild, men får tyvärr inget stöd eller hjälp, utan möts med regeringens förödande passivitet.

Annons

S, V och MP:s rödgröna resa i Gävleborg nyligen besökte vi Söderhamn. Där fick vi information om kommunens situation, om företagens problem och möjligheter, om landsbygdsutveckling samt de fackliga representanternas beskrivning av jobbkrisen i länet och Söderhamn. Syftet med besöken är att lyssna och ta del av förslag som kan förbättra situationen i såväl länet som Söderhamn. Vi får en bild av konsekvenserna av den borgerliga regeringens politik samtidigt som vi får en möjlighet att berätta om våra förslag till lösningar på jobbkrisen och hur vi kan skapa en hållbar utveckling.

Söderhamns kommun har satsat på ungdomar både när det gäller arbete och fritid i nära samarbete med andra myndigheter och intressenter. Ungdomsarbetslösheten ökar kraftigt och måste bekämpas med aktiva åtgärder. Här är Söderhamn en förebild, men får tyvärr inget stöd eller hjälp, utan möts med regeringens förödande passivitet. Arbetslösheten stiger nu snabbt, varselsiffrorna är historiskt höga och företag är fortfarande drabbade av akuta kreditproblem. Regeringen har nyligen gett kommuner och landsting besked om att de inte får något ökat stadsbidrag i år och inte tänker släppa på frysningen av de generella statsbidragen.

Skogs- och träfacket och IF Metall ställde krav på statliga medel till kompetensutveckling för att kunna övervintra tills konjunkturen vänder. Inom IF Metall Hälsingland kommer 25 procent av medlemmarna att vara utan jobb i sommar. Det borde vara en allvarlig signal, men regeringen förblir passiv. Vi fick också en inblick i kommunens förberedelser inför bygget av vindkraftsparken vid Storgrundet och vilka möjligheter det rymmer om allt går i lås. Vindkraftsparken är en framtidsangelägenhet för hela regionen och ett exempel på hållbar och förnybar energiproduktion. En satsning på förnybar energi både motverkar klimatkrisen och ger nya jobb.

S, V och MP anser att det behövs stora stimulanspaket mot jobbkrisen. Vi förespråkar satsningar inom arbetsmarknadspolitiken, utbildning, infrastrukturinvesteringar, energiomställning och gröna jobb. Vi vill stimulera efterfrågan i ekonomin för att pressa tillbaks arbetslösheten så långt som möjligt. Kommuner och landsting behöver kraftigt ökade tillskott så att de inte tvingas till besparingar och varsel som fördjupar lågkonjunkturen.

Till sist måste A-kassan höjas rejält, arbetslösa ska inte straffas ekonomiskt och ska kunna leva under ekonomiskt trygga förhållanden tills de får ett nytt jobb. Genom att möta många människor, organisationer, företag och föreningar hoppas vi tillsammans med dem kunna utveckla vår rödgröna politik, en politik som ger framtidshopp för såväl Gävleborg som dess invånare. Besöket i Söderhamn gav oss mersmak.

Raimo Pärssinen (S)

Åsa Lindestam (S)

Ulla Andersson (V)

Bodil Ceballos (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons