Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv upp beslutet om Sunnanåker

Enligt Bengt-Olof Hedman skulle det kosta 1,8 miljoner att bygga om Sunnanåker till ett godkänt boende.

Annons

De två kostnadsförslag som vi fått av Söderhamns kommun är:

1) 350 000 kronor. I det ingår kök och badrum i Gammelgården så att det blir två fullvärdiga lägenheter samt trapphiss som ingen i dagsläget är i behov av.

2) 780 000 kronor. En förbindelsegång byggs mellan Rosa Huset och den nu nedlagda daglig verksamhet. En ombyggnation görs så att det blir två fullvärdiga lägenheter.

Det är enbart ett av dessa alternativ som behöver utföras, så varifrån Bengt-Olof Hedman har fått 1,8 miljoner undrar vi.

Det andra alternativet gör att man slipper ha den sovande natten kvar vilket innebär att man spar cirka 468 000 kronor inklusive sociala avgifter per år.

Bengt-Olof menar att Sunnanåker kostar 1,3 miljoner mer än andra gruppboenden. Alla gruppboenden har en sovande eller en vaken nattjänst. Vi har en vaken och en sovande i dagsläget på grund av två husbyggnader. Men även för vissa boendes behov av trygghet gör att det krävs att det finns personal i båda husen.

Dagliga verksamheten lades ned i höstas och för den betalar kommunen 31 240 kr/mån i hyra.

Det som kommunen gick ut med när nedläggningen först kom på tal, var att det var farligt att bo på Sunnanåker på grund av brandfaran! Den informationen gick ut till anhöriga och beslutande politiker. Konstigt tycker vi som sett hur det har installerats larm som är direktkopplat till SOS, nya branddörrar med automatisk stängning och brandceller. Samtliga lägenheter har egen nödutgång.

Enligt Bengt-Olof Hedman ska personalen erbjudas ny placering efter individuella önskemål och kompetens. Sanning är att all personal uppmanas att söka lediga tjänster och någon förtur existerar inte!

Fyra av de sex boende har bott i andra gruppbostäder i Söderhamns kommun där de inte har trivts så bra. De har blivit ”erbjuden” en lägenhet på Sunnanåker vilket har gett ett mycket gott resultat och stor trygghet för dem.

I dagsläget är sex boende av sju kvar. De som bor kvar har mycket funderingar kring vart de ska flytta. Kommer vi personal att flytta med dem eller får de flytta med oss när vi får en ny arbetsplats?

Med kunskap om deras tidigare boende så tycker man att det är så nedrigt att de än en gång ska behöva börja om på nytt.

Vi tycker att omröstningen är ovärdig, då vi känner att de beslutfattande politikerna inte är riktigt insatta i ärendet. Har de fått helt sanningsenliga uppgifter kring Sunnanåker?

Sunnanåker är ett för kommunen unikt gruppboende. Lantlig miljö, möjlighet att ha djur, egna fruktträd, bärbuskar med mera. Allt vad det innebär att bo på landet.

Sunnanåker har ett mycket gott resultat på oroliga personer, vad beror det på? En stor del är stället Sunnanåker, det är vi övertygade om.

Varför måste allt ligga så centralt?

En av de boende knäpper händerna om kvällarna och ber till Gud att få bo kvar på Sunnanåker.

Nu ber personalen på Sunnanåker till politikerna att beslutet rivs upp.

Personalen på Sunnanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons