Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv lagen, inte familjer

/
  • 21 juni fattar riksdagen beslut om den nya tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd, skriver debattörerna som oroas över vad det kan betyda om lagen röstas igenom.

Det senaste året har flera av riksdagens partier helt ändrat hållning i flyktingpolitiken. Riksdagen är just nu i färd med att införa de tuffaste asylreglerna i hela EU, skriver bekymrade V-politiker.

Annons

21 juni fattar riksdagen beslut om den nya tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd. Om riksdagen röstar igenom lagen som planerat kommer den som flytt till Sverige att få vänta flera år på att få återförenas med sina barn, make eller maka. Vissa grupper kommer inte att kunna återförenas med sina familjer överhuvudtaget. Åtminstone inte så länge den här lagen gäller. Ingen ska behöva vänta i tre år på sin familj. Men det är konsekvensen av Sveriges nya flyktingpolitik.

Om lagen går igenom, kommer den att medföra ödesdigra konsekvenser, både på ett individuellt plan såväl som för samhället i stort. Förutom att barn splittras från sina mammor och pappor kommer fler att riskera sina liv när de flyr över Medelhavet och integrationen kommer att försvåras. "Vi måste kunna ta hand om de som redan är här." kanske någon argumenterar men hur ska någon kunna fungera här när barnen är kvar i krigets Syrien?

Det är dags att agera. Och det är bråttom. Riv lagen, inte familjer. Ett sätt är att göra som (i skrivandes stund) 48 618 svenskar gjort – skriv under Folkkampanjen för asylrätt!

Fredrik Goude

ordförande Vänsterpartiet Hudiksvall

Jonna Källström Böresson

ordförande Vänsterpartiet Söderhamn

Lars B Andersson

ordförande Vänsterpartiet Bollnäs

Ulrika Jonsäll

ordförande Vänsterpartiet Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons