Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respekt för sista viljan

Tommy Berger (S) och Eva Tjernström (S) har fel i frågan om hospicevård.

För den som är svårt sjuk och döende och där ett tillfrisknande inte längre är möjligt, måste det finnas palliativ vård.

Annons

På den punkten är vi alla överens. Landstingets opposition välkomnar majoritetens förslag om att utveckla den palliativa vården i länet. Däremot är vi inte överens om hur den palliativa vården ska se ut. För oss är det viktigt att även den som inser att slutet närmar sig ska ha rätt att välja den vårdform som passar bäst och vem som ska utföra den.

Tommy Berger (S) säger att en människa som ska avsluta sitt liv ska få göra det utan smärta i en värdig och trygg miljö. När Socialdemokraterna pratar om ”patienters behov” och ”likvärdig vård i länet” pratar de bara om ”rätten” att vårdas på antingen ett sjukhus eller i hemmet.

Förutom att döendet ofta är förknippad med svåra smärtor, så torde både Berger och Tjernström inse att människan lätt hamnar i existentiell ångest vid vetskapen om att livet närmar sig slutet. Tyvärr är inte alltid sjukhusens vårdinrättningar bäst på att hantera denna oro och för människor med svåra smärtor eller som saknar trygga sociala relationer är inte alltid hemmet det naturliga alternativet. Här anser vi att hospice som stiftelse – eller i privatägd regi fyller en viktig funktion.

Socialdemokraterna pratar om att införa så kallade ”hospiceliknande platser” på Gävle sjukhus i anslutning till en vårdavdelning. Exakt var dessa så kallade "hospiceplatser” ska placeras är ännu oklart. Själva poängen med hospicevård är att den ska vara avskild från den ordinarie akutsjukvården och kunna erbjuda en rogivande, hemlik miljö. Detta har tydligen Socialdemokraterna missat. Vi vet att det finns aktörer som är intresserade av att starta ett hospice i vårt län som skulle täcka både Hälsinglands och Gästriklands behov av hospiceplatser. Under valrörelsen pratade samtliga partier om vikten av hospicevård men än har vi inte sett några förslag eller åtgärder från majoriteten i vare sig kommun eller landsting.

”Ansvarslöst att ha för bråttom” säger Tommy Berger (S) och ”trams” säger Eva Tjernström (S). Är vi överens om att hospiceplatser behövs och att behovet kommer att öka är det väl dags att ta tag i frågan på allvar?

Det är inte vi politiker som ska avgöra hur människan ska vårdas den sista tiden i livet. Detta beslut ska ligga helt i individens egen hand. För oss är det fråga om värdigt bemötande och respekt för det som mycket väl kan vara av en människas sista vilja.

Patrik Stenvard

landstingsråd (M)

Carina Östansjö

landstingsråd (FP)

Stig Zettlin

landstingsråd (SVP)

Ingemar Kalén

landstingsråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons