Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Republik för demokratin

Riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) skriver i en debattartikel (16/7) att han ser fram emot att Estelle Bernadotte ska fostras in i en roll hon inte själv har valt.

Annons

Han tycker inte att det är så märkligt, eftersom barn föds in i ett visst sammanhang – en familj, en trakt, ett samhälle – och att vi alla redan från tidig ålder möts av förväntningar, krav och traditioner.

Visst stämmer det, som Andreas Norlén skriver, att alla barn möts av förväntningar och traditioner. Dessa normala sammanhang kan dock inte jämföras med att födas till att ärva ett specifikt offentligt ämbete och därmed en uppfostran som allvarligt begränsar den personliga friheten att tänka, tycka och tro.

Ett tydligt exempel på detta är att kungafamiljen enligt lag saknar religionsfrihet. Kungen eller drottningen ska vara av den rena evangeliska läran. Prinsar och prinsessor, som Estelle Bernadotte, ska också uppfostras i nämnda läras tro. Det är absurt att medlemmar av kungafamiljen inte får tro på vad de vill eller vara ateister.

Monarkins kontinuitet, som Andreas Norlén beundrar, är i praktiken en kontinuitet med ett odemokratiskt samhälle som vi tack och lov har lämnat bakom oss. För ett sekel sedan var monarkin, liksom den politiska högern och försvarsmakten, motståndare till den utveckling som gav kvinnor och män allmän och lika rösträtt.

I dag har de historiska fienderna till demokratin funnit en något mer modern roll. Monarkin strider dock ändå mot demokratins grundvärderingar. Regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati – har en inledning om att all offentlig makt i Sverige utgår från folket, men det högsta offentliga ämbetet går ännu i arv inom en och samma familj.

De finns de som hävdar att statschefen i Sverige saknar inflytande. Kungahuset har dock en stor reell politisk makt som populära mediegestalter. Kungafamiljen uttalar sig ibland i politiska frågor, även om de inte förväntas att göra så. Kring den utvalda familjen uppstår dessutom en underdånighet som inte anstår ett jämlikt samhälle, där människor i övrigt betraktas som jämbördiga medborgare.

Vi anser att monarkin är kvarleva från en fördemokratisk tid och att Estelle Bernadottes påtvingade uppfostran aktualiserar frågan om en fullbordad demokratisering av det svenska statsskicket.

Till skillnad från alla andra barn i Sverige är hon född till att i framtiden ärva ett offentligt ämbete. Tanken är att hon, precis som Carl Gustaf Bernadotte, ska bli statschef genom blodsarv. Det borde inte vara acceptabelt i en demokratisk stat. Offentliga ämbeten ska vara öppna för alla medborgare och ske genom val, inte släkttillhörighet.

Monarkin är politisk och måste ersättas av en republik där alla offentliga ämbeten tillsätts på demokratisk väg. Då kommer Estelle Bernadotte, som alla andra medborgare i Sverige, att få tycka, tro och säga vad hon vill.

Tariq Bacchus

styrelseledamot

Magnus Simonsson

generalsekreterare

Republikanska föreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons