Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renström har fel i sak

Yoomi Renström (S) väljer i en replik (15/11) att fortsätta tillskriva mig negativa egenskaper som person och dessutom hävda att jag medvetet skulle sprida felaktigheter. Omdömena avstår jag ifrån att kommentera men bemöter övrigt i sak.

Annons

Renström hävdar att kommunpolitiken inte alls har något inflytande över lärarnas fortbildning. Inget kan vara mer fel. Skolan är ett kommunalt ansvarsområde och lärarnas fortbildning har tyvärr av många kommuner – oavsett politiskt styre – varit eftersatt. Det var bakgrunden till alliansregeringen valde att med det så kallade Lärarlyftet 1 anslå statliga medel, som tillsammans med kommunala medel, skulle möjliggöra för fler lärare att kunna fortbildas.

Det krävdes med andra ord alltså kommunledningar som var med och delfinansierade fortbildningen. Tyvärr har det visat sig att det inte bara, som Renström hävdar, har handlat om enskilda rektorers eller lärares intresse för fortbildning utan också hur man valt att prioritera denna möjlighet. I Söderhamns kommun har lärare till exempel berättat om att det sattes upp ett tak för hur många som skulle fortbildas – och det gav tyvärr resultatet att få lärare gavs möjligheten.

Yoomi Renström kanske inte uppskattar att jag följer upp hur våra statliga satsningar och reformer fungerar i praktiken men det är en viktig del i rollen som ansvarstagande politiker.

Tomas Tobé, riksdagsledamot för Gävleborg och ordförande för utbildningsutskottet (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons