Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor har ansvar för skolans resultat

Lärarnas Riksförbund (LR) har presenterat en rapport som hävdar att rektorer utövar en otillbörlig påverkan på lärare att sätta högre betyg än vad eleverna förtjänar.

Annons

Rapporten hävdar att åtta procent av rektorerna ägnar sig åt detta. Enligt LR beror det på konkurrensen om elever skolor emellan. Sveriges Skolledarförbund konstaterar att fler än 92 procent av rektorerna alltså inte ägnar sig åt otillbörlig påverkan på betygssättningen.

Frågan är dock vad som verkligen är "otillbörlig påverkan" i denna fråga. Rektor har ett obestridligt ansvar för kvalitet och resultat i skolan. I det uppdraget ingår som en viktig del att föra diskussioner med lärarna om betygsättningen.

Självklart ska rektor inte otillbörligt eller orättmätigt påverka betygsättningen. Men det är nödvändigt att lärare tål att betyg och betygsättning diskuteras, granskas och även ifrågasätts. Det handlar om rektors ansvar och elevernas rättssäkerhet. Men LR har uppenbart svårt för att acceptera att det ingår i rektors uppdrag. Lärare klarar inte alltid att motivera sina betyg på ett tydligt och objektivt sätt. Det behöver förbättras.

Många lärare är känsliga på den här punkten och uppfattar redan en diskussion kring betygssättning som otillbörlig påverkan. Men det är rektors uppdrag att slå vakt om verksamhetens kvalitet och att utveckla lärarnas kompetens även när det gäller att bedöma och betygsätta elever.

Det är dags att LR tar sitt professionella ansvar och ser positivt på rektorernas pedagogiska ledarskap. LR försöker flytta fokus från den aktuella debatten om lärares felaktiga betygsättning till att skylla på rektorerna.

LR:s undersökning utgör ett kraftigt angrepp på Sveriges rektorskår. Skolan utsätts för så mycket granskning och press att det verkligen inte är klokt att skapa konflikter mellan de parter som borde ha ett gemensamt ansvar för att skapa en så bra skola som möjligt.

Lars Flodin, ordförande Sveriges Skolledarförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons