Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen ska byggas av landskap, inte av län

Ledarskribenten Partik Oksanen har fel utgångspunkt i sin kampanj för att Gävleborg ska bilda region med Uppsala.

Annons

Patrik Oksanen driver sedan ett tag en kampanj för att Gävleborgs län ska ingå i en framtida Uppsalaregion. Han lägger pussel på olika vis och menar att Uppsalaalternativet är bäst.

Men Patrik – Du har fel utgångspunkt! Pusselbitarna utgörs inte av län utan av landskap. Län är en påtvingad nymodighet, inte äldre än 400 år. Landskap är en gemenskap med mer än tusenåriga anor. Gävleborgs län är en skrivbordskonstruktion, ett hopslående av två helt olika landskap med helt olika kulturhistoria. Gästrikland är en del av Bergslagen, medan Hälsingland naturligt hör ihop med Medelpad, Ångermanland, Härjedalen och Jämtland – den del av Sverige som sedan urminnes tid varit orienterad mot Norge. Också norra Dalarna har mycket gemensamt med Hälsingland.

Att försöka slå ihop Gästrikland och Hälsingland är som att sätta ihop en hare och en tjäder till ett enda djur. Gävleborgs län är en administrativ skvader!

Nej Patrik, för Hälsingland vore det naturligare att ingå i en Västernorrlands-Jämtlandsregion – möjligen Dalarna – men inte Uppsala!

Cecilia Bruce, Järvsö

Patrik Oksanen svarar:

Om nymodigheter är sånt som vi har haft i 400 år så får jag väl stå för att vara modernist. Skvadern Gävleborg har levt i sin nuvarande form sedan 1810 och har under århundradenas lopp lärt sig hantera både hare och tjäder. Att stycka vår skvader gör att både hare och tjäder skulle tappa i ställning och position i sin nya djurpark, medan den som just skvader skulle ta större plats.

Utöver det finns sjukhusargument som "var vill du helst vårdas, i Sundsvall eller Uppsala" samt att argumenten för arbetsmarknad, utbildning och tillväxt är starkare med Uppsala-alternativet.

Att det finns emotionella, kulturella och historiska band norrut har jag stor respekt för, men det gör det även söderut.

Patrik Oksanen

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons