Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regiondebatt i Ljusdal

De argument som framfördes vid senaste kommunfullmäktige, Ljusdal, angående bildandet av en regionkommun, skulle lite elakt kunna sammanfattas som, att "vi, politiker så länge diskuterat dessa frågor, och därvid inte kommit någonstans, vare sig med tillväxtfrågor som övriga utvecklingsfrågor".

Annons

Eller att "vi ens kan åberopa några som helst argument vilka övriga kommuner i Hälsingland, antagligen diskuterat och föreslagit vara samarbetsområden"?

Så beslutar Ljusdals politiska majoritet ändå att det är bättre att vara med, ifall man från stat och län ändock beslutar att vi ska ingå i en större samverkansmodell, kallad region- och kommunsamarbeten! Och kanske senare? Vilket även P-O Svenson, antar bli följden! Kanske, i sin roll som styrelseordförande i Region Gävleborg.

Till grund för regionkommunfrågan ligger något som kallas regionalt utvecklingsprogram, RUP, omfattande åren 2009–2013. Ett större självstyre. Men som också sägs ”fokusera på lösningar i stället för på problem och prestigelöst söker samarbete”!

Därför också mer regionalt verkande organ för att diskutera utvecklingsfrågor, kultur- och kulturmiljöfrågor, tillskapandet av nya kompetenser, yrken, även för Gävleborgs norra del. Då många av dess tillväxtproblem går att hänföra till arbetsmarknad, utbildning, och för övrigt strukturella problem.

Lars Mohlin (M), föreslår att förslaget avstyrks, med argumentet att Ljusdal ändå inte ökat sin befolkning hittills, och därför bör jobba vidare med de tidigare förslagen?

Ja, antagligen dessa, de tidigare förslag och kompetenser, man genom de strukturer Ljusdal så länge ägt. Och just därför inte kunnat lösa?

Eller om nu rätten till en likvärd sjukvård sägs vara grundlagsfäst! Så är väl kravet på sjukvården, att den som vård, forskning och utbildning, över huvud, bör ligga under staten?

Vidare yrkar Harald Noreus (FP), avslag, då Ljusdal, som en kommun i Norrlands inland, och maktkoncentrationen mot kusten, (Gävle), därför blir förödande för just Ljusdals samarbeten?

Men Noreus säger sig mer intresserad, ifall man bjudit regionsamverkan med Jämtland och Västernorrland? Men, från Gävleborg?

Med andra ord! Varför producera samarbetsönskningar, kallat RUP, och säga att detta gäller fram till 2013? Då man inte lyckas i debatt, skapa ett enda argument för områden, man själv skulle kunna tänkas, utveckla som tillväxt- och samarbetsområden? Vidareförädling av råvara, utbyggnad av träforskning, produktutveckling, sommar- och vinterturism, samarbeten Mittuniversitet, att bygga en ny landsbygdsstruktur. Ungefär så!

Och varför inte, ett mer idéinriktat kommunfullmäktige, eller varför så ofta anföra alla de tillkortakommanden man anser ”det representativa systemet”, tillhandahåller, som samarbetsform? Då man ändock är skyldig denna hållning. Fast senare!

Leif Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons