Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Mitt-Sverige blir den bästa lösningen

Vakna Nordanstigsbor och övriga norrhälsingar! Märker ni vad som är på väg att hända? Jo – Sverige ska indelas i ett antal större regioner som övertar landstingens och regionstyrelsers uppgifter för regional utveckling, företagande, utbildningsmöjligheter, arbetsmarknad, kommunal service, hälso- och sjukvård samt inte minst kommunikationer.

Annons

En viss potentat (kanske även flera som inte vågar stå emot partitrycket) vill sälja ut oss till Uppsala, Falun, Västerås och Örebro (eventuellt även Karlstad) i den nya regionbildningen. Hur mycket hänsyn tror ni de tar till den lilla ”skrutten” i norr? Det är nog viktigare för dem att få bra förbindelser med Stockholm än att måna om några få innevånare i den nordligaste delen av regionen.

Nu verkar det dock som att även denna person insett att ingen vill ha oss så han föreslår i stället att vi blir en egen ”storregion”. Möjligheten att regeringen godkänner detta är nog väldigt liten. Däremot kan det ju ge vissa personer större makt men det gynnar knappast Nordanstig eller andra kommuner i framför allt norra Hälsingland. Som det nu är dras ju de flesta resurserna till Gävleområdet. Det verkar exempelvis som att några där hellre prioriterar lokala järnvägsutbyggnader i Gävle före dubbelspår till Sundsvall (genom Nordanstig). Intressant blir det även att se hur mycket kollektivtrafik vi får i Nordanstig nu när det upphandlas centralt för hela Gävleborg. Kanske prioriteras en extra linje Hofors–Gävle före Hassela–Strömsbruk–Bergsjö, men vi betalar lika mycket som tidigare (eller mer?).

Det finns ett bra alternativ för oss norrhälsingar där vi kan utgöra porten till ”storstaden” vad gäller kommunikationer och även i övrigt bli fullvärdiga medlemmar i den region som bör heta Mitt-Sverige och omfatta Västernorrlands och Jämtlands län samt hela eller norra Hälsingland. Vi i Nordanstig (även Hudiksvall och Ljusdal) har fått många erbjudanden om att delta i en gemensam ansökan om att bilda en sådan region och Nordanstig har också (före mitt politiska engagemang) varit med i ”Ideell förening för bildandet av Region Mitt-Sverige”.

Vart tog denna ambition vägen? När vi pratar med politiker i vår kommun verkar det som att de också vill höra till en ”Mitt-Sverigeregion” men kanske övriga partitoppar i länet har annan uppfattning och då gäller väl ”partipiskan”, eller?

Kräv svar av de politiker ni röstat på i valet i Nordanstig och övriga kommuner i Hälsingland om var de står för i denna mycket viktiga fråga. I Nordanstig debatteras frågan i kommunfullmäktige den 7 november – så det är bråttom!

Vi vill hellre norrut än till Mälarregionen! Och hoppas att åtminstone Ljusdal och Hudiksvall kommer med!

Jan-Ola Hall

Aina Lööv

SD i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons