Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg = Grekland

Jarl Karén tycker sig se likheter mellan hur Grekland och Region Gävleborg skötts.

Annons

En lekmannabetraktelse: 2004 var Grekland på topp. Där arrangerades Olympiska Spel, fotbollslandslaget var europabäst, nationen stod i fokus och livet lekte. Det skapade hybris. Istället för att förvalta läget började man förbruka och missbruka de gyllene förutsättningarna och politikerna skapade den konkurssituation, som nu råder.

I Gävleborgs län har förloppet varit likartat. Här fanns en väl fungerande sjukvårdsorganisation med trivsel och arbetsglädje och full bemanning. Medborgarna kände sig trygga. Så skulle tillsättas en ny landstingsdirektör. Under ett antal år hade den då tjänstgörande chefen för landstigets tandvård kunnat iaktta och lära sig umgås med det politiska styret och plötsligt var han utnämnd till landstingsdirektör med chefskap över såväl administration som produktion. Han lyckades få maktpolitikernas stöd för en divisionsorganisation som all expertis dömt ut.

Jag vet inte vad han förespeglat politikerna, men förslaget innebar till ingen del någon tanke på omsorg om vården, utan var en konstruktion enbart för att skapa koncentration av all makt centralt till landstingsdirektören Som iakttagare har man sett hur han sedan kunnat bygga en stor medarbetarstab utan anknytning till vården för att styra verksamheten enligt ekonomiska idéer. Alla underchefer skulle applicera hans idéer i sina divisioner och institutioner och direktiven fick inte ifrågasättas eller diskuteras.

Staben var oåtkomlig och kunde inte heller vårdens språk. Det skapade naturligtvis ett fruktansvärt missnöje. Här börjar raset liknande Grekland. Arbetsmiljön i en vårdverksamhet utan fruktbar dialog mellan ledning och vårdarbetsplats blir odräglig och omöjlig. Mängder av kvalificerad personal lämnade länet och fortsätter lämna framför politikernas ögon. Personalvården är katastrofal. Sjukvårdssituationen undermineras och utarmas såväl personellt som ekonomiskt. Inbetald skatt förvaltas fel och illa till dyr ersättningspersonal med tvivelaktig kompetens enligt bulletin från Gävle 31/7. Det är folket som drabbas. Det liknar Grekland. Men regionstaben mår bra. De självgoda maktpolitikerna mår oförskämt bra. Kan någon förklara varför. Valda av folket stöttar de en fortgående nedbrytning av regionens sjukvårdspersonalsituation till katastrofläge. Vad händer med Grekland? Vad händer med Gävleborg ? En lekman undrar.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons