Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens bidragspolitik dyr för kommunen

Nedmonteringen av a-kassan har lett till ett kraftigt ökat bidragsberoende.

Annons

Arbetslösa ska kunna försörja sig utan att gå till socialen. Vi måste ha en regering som tar ansvar för arbetsmarknadspolitiken i stället för att lasta över ansvaret på kommunerna.

Två tredjedelar av de inskrivna vid arbetsförmedlingen saknar rätt till a-kassa. Av dem som får försörjningsstöd (det som förut kallades socialbidrag) i Hudiksvalls kommun, får 55 procent det eftersom de är arbetslösa, i Nordanstig 59,8 procent.

Det är meningen att de som är arbetslösa ska få a-kassa eller aktivitetsstöd. Men i takt med att regeringen har sänkt nivåerna och låtit allt fler stå helt utan ersättning, så ökar fattigdomen i kommunen.

Att Hudiksvalls kommun tvingas skjuta till pengar för att dessa människors ekonomi ska gå ihop är fel. Det gör också att vi har mindre pengar över till skolan, äldreomsorgen och andra angelägna områden. Det beror på den borgerliga regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik.

Regeringen tvingar kommunerna att bedriva arbetsmarknadspolitik på ett sätt som man egentligen inte ska behöva. Arbetslösa med försörjningsstöd har inte samma tillgång till arbetsförmedlingens program som de som har a-kassa. Kommunen driver därför egna lokala arbetsmarknadsprogram parallellt med arbetsförmedlingens.

De kommunala åtgärderna kostar 34 500 kronor per person som får bistånd, men kommunerna kan aldrig ha lika bra möjligheter som arbetsförmedlingen att ordna bra åtgärder. Arbetsmarknadsåtgärderna måste återgå till att vara ett ansvar för arbetsförmedlingen, där staten står för kostnaderna. Kostnaderna för försörjningsstöd har tredubblats i Hudiksvalls kommun sedan vi fick den borgerliga regeringen med deras så kallade arbetslinje.

Vänsterpartiet anser att grundförsäkringen i arbetslöshetsförsäkringen ska förändras så att den omfattar fler än i dag. Om fler har a-kassa kan de kommunala arbetsmarknadsprogrammen avvecklas och alla arbetssökande i stället erbjudas bättre stöd från arbetsförmedlingen.

Petra Modée (V), partiföreträdare Nordanstig, Elisabeth Swedman (V), ledamot i kommunfullmäktige, Alf Norberg (V), ledamot i social- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons