Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reformer för att bryta det nya utanförskapet

/

Motsvarande var sjunde person i arbetsför ålder befinner sig i utanförskap, skriver M:s partisekreterare, Tomas Tobé, som vill se en ändrad politik för Sverige.

Annons

För utrikes födda och ungdomar utan utbildning fördjupas dessutom utanförskapet och vägen till första jobbet blir allt längre. Detta är det nya utanförskapet – och det måste brytas.

Tyvärr ser vi hur Stefan Löfven och regeringen avstår från att ta tag i denna uppgift och går i stället fram med en politik som riskerar att förvärra det nya utanförskapet. Höjda bidrag till dem som inte jobbar går före fler vägar till det första jobbet. RUT-avdraget, vilket skapat en väg in för många som förut stod utan jobb, ska halveras. Ungdomsjobben ska bli dyrare.

Stefan Löfven går dessutom fram med den här politiken trots att hans egna experter säger att resultatet blir färre jobb. Finanspolitiska rådet säger exempelvis att jobben kan bli uppemot 37 000 färre med regeringens politik.

Detta är fel väg för Sverige och därför har Moderaterna presenterat Sveriges hittills största samlade satsning för att bryta det nya utanförskapet.

För det första handlar det om att rusta människor för det första jobbet genom bättre yrkesutbildningar, rätt till komvux och fler lärlingsjobb.

För det andra handlar det om att alla måste anstränga sig för att få det första jobbet. Den som får försörjningsstöd bör möta tydliga krav på att göra sig anställningsbar. Vi vill även se en utbildningsplikt för dem som kommer hit från andra länder men inte har färdig grundskola.

För det tredje ska de alltid löna sig att ta det första jobbet, framförallt för dem med små inkomster. Vårt förstajobbet-avdrag gör exempelvis att ett vårdbiträde kan få cirka 1 800 kronor extra per år. Vi gör också en riktad satsning så att den som har försörjningsstöd och börjar arbeta kan få behålla mer av sin inkomst. En ensamstående förälder som i dag tjänar 8 000 kronor per månad, kan med vårt förslag få en extra tusenlapp i plånboken varje månad.

Det är tydligt att Socialdemokraterna hellre prioriterar höjda bidrag och dyrare jobb än att bryta det nya utanförskapet. Moderaterna väljer en annan väg. Genom satsningar på utbildning, tydliga krav om egna ansträngningar och att arbeta ska löna sig bättre lägger vi grunden för att fler ska få sitt första jobb.

Tomas Tobé (M)

partisekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons