Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reflektion efter nämndsmöte

När man talar om kvalitetsindikatorer inom skolan och vikten av dem, kan vi alla utefter egna erfarenheter se på olika sätt, men grunden är i stort sett densamma.

Annons

Vi ska ha attraktiva skolor. Vi ska ha trygghet för våra elever och främja vikten och glädjen av lärandet.

Vi har indikatorer som mäter statistik och diagram över hur vi ligger till genom olika enkäter och undersökningar.

För att eleven ska kunna tillgodogöra sig lärandet och aktivt kunna delta för att bli godkänd, krävs också att den eleven har den möjligheten på alla plan. Att sträva efter att varje elev ska få det kanske aldrig blir hundraprocentig, även om målet är så. Den del som kallas mjukvaran, den som är känslomässigt relaterad, är inte alltid lika lätt att mäta som hårdvaran. Den är ändå i allra högsta grad en av de viktigaste delarna.

En aktiv samverkan mellan alla vuxna parter, föräldrar, skola, beslutsfattare och hela samhället kan tillsammans nå det mål man strävar efter. Jag tror nämligen att vi har en möjlighet till det tillsammans.

Det tar tid att hitta rätt, men värdegrunden står kvar och här hjälps alla kommuner åt. Jag hävdar, att om en elev mår bra, kan den fokusera på sitt eget mål i sitt eget lärande i större utsträckning. Här krävs en öppenhet och ärlighet och ett ständigt utformande av kvalitetsindikatorernas mjukvara, den som inte syns alla gånger, men som känns desto mer.

Vi har alla ett gemensamt ansvar och visa på en god förståelse inför olikheter.

Senaste nämndsmötet gav mig en stark reaktion, där en ur majoriteten visade på omognad som långt ifrån främjar det klimat vi bör ha.

”Vi ska skapa en anda, där ingen ska behöva känna rädsla för att yttra sig i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige” (Majoritetens programförklaring).

Vi inom politiken är lyhörda för barnens/elevers bästa. Det är av gemensam vikt, så låt oss fokusera på ett moget plan och tänka på mjukvaran även här.

Nina Burchardt, S-politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons