Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviseförmedlingen behövs för svensk välfärd

I dagarna har både behovet av jämställdhet och problemet med ungdomsarbetslösheten varit omskrivna frågor i media. Centerkvinnorna och Centerpartiets ungdomsförbund vill passa på att uppmärksamma en organisation som praktiskt och konkret arbetar med dessa frågor. Nämligen Lina Thomsgårds Rättviseförmedling.

Annons

En förmedling som inte är emot någon eller något, men för alla. En förmedling som hjälper till att göra Sverige till ett möjligheternas land för alla. Oberoende av kön, ålder, sexualitet, etnicitet eller fysiska förutsättningar.

Det är lätt att skriva om borden och måsten, men rättviseförmedlingen gör något för att öka jämställdhet, mångfald, och för att öka chanserna för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Vad Rättviseförmedlingen gör, är inget mindre än att dra ett viktigt strå till stacken gällande Sveriges framtida välfärd.

Under förra veckans toppmöte Northern Future Forum uppmärksammades två av de största utmaningarna inför framtiden. En allt äldre befolkning som behöver arbeta längre, samt behovet att få in fler kvinnor på arbetsmarknaden och öka kvinnors företagande.

Det är lätt att prata om behovet av att öka underrepresenterade gruppers närvaro på arbetsmarknaden. Men Rättviseförmedlingen är ett positivt exempel på hur man konkret kan arbeta med frågan. En låt-oss-göra-något-inställning som det behövs mer av för att få till konkret förändring, något som Centerkvinnorna och CUF vill se mer av.

Rättviseförmedlingen arbetar för en fungerande meritokrati genom att krossa fördomar och normer som begränsar människor och konkret synliggöra underrepresenterade grupper i samhället. När någon hävdar att det inte ”finns” någon lämplig kvinna, utlandsfödd, eller ung kandidat till en position är Rättviseförmedlingens svar ”vad sägs om den eller den personen?”

Arbetslösheten bland unga är fortsatt hög i Sverige. Många ungdomar försvinner i rekryteringsprocessen, ofta beroende på låg ålder eller för få meriter från tidigare arbeten. Det betyder inte att ungdomar inte har något att ge arbetsgivarna. Vi behöver fråga oss hur mycket ungdomsarbetslösheten får kosta samhället innan vi förändrar våra attityder och ger ungdomar en chans till tidigare inträde på arbetsmarknaden.

Angående jämställdhet poängterar regeringen att Sverige har en tillväxtpotential på 21 procent med full jämställdhet. För att klara välfärdsfrågorna i framtiden är jämställdhet en absolut nödvändighet. Ändå ser många fortfarande jämställdhet som en mjuk politisk fråga, en kvinnofråga, som inte har med finans och ekonomi att göra. Den attityden har vi inte heller råd att upprätthålla.

Rättviseförmedlingen synliggör att rätt kompetens, kontakter och talanger finns bland alla kön, åldrar och etniciteter.

Gunilla Hjelm, ordförande Centerkvinnorna

Hanna Wagenius, ordförande Cuf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons