Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt hyra för fler bostäder

Som konsumenter uttrycker vi våra preferenser genom det som kallas betalningsvilja. Saker och tjänster vi värderar högre än andra är vi beredda att betala mer för. Möjligheten att få mer betalt skapar på så sätt drivkrafter för företag att utveckla nya bättre produkter och att förbättra de som finns.

Annons

De flesta uppskattar dessutom de prisskillnader som uppstår. När resurserna är begränsade upplever vi helt enkelt en marknad mer rättvis om de som köper en högre värderad produkt får betala ett högre pris för den – och vice versa.

Sådana samband kan även användas på samhällsnivå för att stimulera angelägna förändringar. När det lönar sig att erbjuda mer av det som saknas både vill och kan fler bidra.

På bostadsmarknaden har vi under lång tid försummat detta och resultaten avskräcker. Bostadsbristen är betydande på flera orter och det är inte minst hyreslägenheter som saknas. I Hudiksvall har det under en längre tid varit svårt att hitta hyreslägenheter. Bostadsbristen har även börjat sprida sig till omkringliggande samhällen. När lönsamhetskalkylen sviktat har produktionen av hyresrätter i allt väsentligt upphört.

Genom ett ensidigt fokus på att hålla nere hyror har underhåll dessutom blivit eftersatt och prisskillnaden mellan nyproducerade hyreslägenheter och äldre lägenheter för stor för att främja rörligheten på bostadsmarknaden. Då frigörs färre billigare bostäder för unga och färre nya lägenheter byggs.

Men situationen är på intet sätt hopplös. Både regeringen och oppositionen har fått upp ögonen för att marknaden för hyresbostäder inte fungerar som den borde och att inte omvandla den insikten till konkreta förslag vore att äventyra tilltron till politiken.

Ett första steg mot en bättre fungerande hyresmarknad kan dock parterna ta om hyresgästernas preferenser tillåts spela en större roll i hyresförhandlingarna. Det tar vi med oss då vi nu i höst presenterar våra yrkanden för 2013 års hyror.

Mats Gustafsson, Fastighetsägarna Mittnord

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons