Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt fokus på förskolan

De familjer som väljer Klippan är väl medvetna om bibelberättelserna och tror inte att barnen tar skada av dem.

Annons

Med röstsiffrorna 8–7 har lärandenämnden beslutat att den kristna förskolan Klippan i Hudiksvall måste sluta med att läsa bibelberättelser för barnen en gång i veckan. Jag och resten av oppositionen i nämnden reserverade oss mot beslutet.

Det är sant att skollagen, på goda grunder, sätter gränser för möjligheten att utsätta barn för religiös påverkan. Problemet för S-V-majoriteten är att tjänstemännens tillsynsrapport inte ger något belägg för att Klippan överträder de gränserna. Kvar blir bara en allmän motvilja mot icke-offentliga alternativ och en överdriven beröringsskräck för allt som luktar religion.

Ingen tvingas mot sin vilja att placera sina barn på Klippan. De familjer som väljer Klippan är väl medvetna om bibelberättelserna och tror inte att barnen tar skada av dem. Det borde räcka även för oss politiker.

Nu är beslutet från nämnden ännu ett mjukt krav, utan vite. Därmed kan det inte heller överklagas. Skulle nämnden gå vidare med ett vitesföreläggande är jag rätt övertygad om att förvaltningsrätten skulle ge den smäll på fingrarna.

Det bör tilläggas att nämnden i full enighet ställde andra krav på Klippan, bland annat om förbättringar i det systematiska kvalitetsarbetet och likabehandlingsarbetet. Liknande krav har vi tidigare ställt på andra förskolor, både fristående och kommunala.

Vi har bra förskolor i kommunen, och kan bli ännu bättre. Men låt oss då fokusera på rätt saker!

Roland Hamlin (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons