Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktik för unga med handikapp

Många ungdomar möter en tuff arbetsmarknad när de tagit studenten.

Annons

Det gäller framför allt unga med funktionsnedsättningar. Har man inte under sin gymnasietid fått möjlighet att förbereda sig genom praktik, är det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

För unga med funktionshinder är det viktigt att tidigt börja planera för framtiden efter studieåren. De måste få möjlighet att praktisera, träffa olika arbetsgivare, träna på att skriva personliga brev, skriva CV, presentera sig själva, söka arbete och få personliga kontakter med arbetsförmedlingen.

Det blir därför extra viktigt att utveckla ett kontaktnät, att våga ta för sig, skaffa sig självinsikt och självkännedom och att själv kunna beskriva sina starka och svaga sidor.

För många elever är det första gången de presenterar sig i ett personligt brev, de behöver tid att träna hur man kan uttrycka sig när man söker ett arbete eller presenterar sig själva. Det handlar också om att samla kraft och kämpaglöd för att komma in på arbetsmarknaden.

Några av dem studerar vidare på universitetet efter gymnasiet. Jag möter studenter i universitetsmiljö som har olika funktionsnedsättningar. Också för dem är det viktigt med en praktik på universitet och högskola innan de börjar sina studier så att de får känna på hur det är att vistas i en sådan miljö. Där kommer de att möta ett högt studietempo, tidspress, långa avstånd mellan lektionssalar, grupparbeten och mycket annat som hör till vardagen i inom högre studier.

Det finns annars en risk att när de är färdiga med sina studier – oavsett om det är gymnasie- eller universitetsstudier – så väntar ett liv hemma med personliga assistenter och en from förhoppning om ett arbete.

Det krävs lite extra för att få jobb när man lever med en funktionsnedsättning. De förtjänar ett bra stöd för att komma in på arbetsmarknaden.

Per Olof Larsson

institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons