Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populistiskt och oansvarigt

Åter skriver den lokala alliansen en insändare där de säger sig kunna satsa mer pengar till omsorg och skola. Åter säger de sig ta fullt ansvar och kunna finansiera sina förslag. Och återigen säger de att de ska ta pengarna från byråkratin.

Annons

Vi läste detta med intresse för att denna gång få svar på vilka det är som kallas för det nedsättande ordet byråkrater. Men svaret uteblir också denna gång. Det är inte att ta ansvar att inte kunna peka ut vilka det är som ska sparkas. Inte med en rad påtalas det heller i deras budgetdokument vad detta ska innebära. I deras budgetdokument skrivs det om att kommunstyrelsens personal ökats i alltför stor utsträckning. Under det tjugotal tillfällen som budgetberedningen arbetat och där den lokala alliansen deltagit redovisades att detta inte är sant. Från kommunstyrelsen vill de ta bort 41 miljoner. Delar vi denna summa med kommunens genomsnittslön kommer det att innebära att 25 personer ska sparkas. Vilka ska bort?

Är det ekonomer, näringslivsstrateger, personalare, eller vilka är det? Svaret saknas. Inte vid ett enda tillfälle under de tjugo budgetberedningar vi haft har de kunnat säga vilka det är som är onödiga och ska bort. Samma med kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, där ska det genom allmänna effektiviseringar tas bort 45,5 miljoner genom ”allmänna effektiviseringar”.

Vad är onödigt där och vad ska bort? Inget svar ges denna gång heller. Det är inte att ta ansvar.

Vi tar ansvar och varje kostnad har vi riktiga pengar till. Det är skillnad. Att försöka lura läsare och medborgare är populistiskt och att ta bort utan att kunna säga vilka som ska sparkas är oansvarigt.

Avslutningsvis inställer sig också frågan, varför kom inte Centern med ett enda uppslag till vilka som är onyttiga och kan sparkas under de åtta år de satt vid makten? Det är tydligt att den lokala alliansen inte tror på sin egen budget. För om de gjorde det skulle de också kunna svara på den frågan.

Sven-Erik Lindestam (S)

Gunnbritt Wallström (V)

Gabriella Pettersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons