Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna bär ansvar

Politikerna bär indirekt skulden för vad som nu händer i Norge, och som också kan hända eller som kommer att hända i Sverige med flera länder.

Annons

Många kommer att beskylla mig för att vara efterklok. Men det håller inte. Jag med flera har i åratal motsatt oss militär inblandning i de länder där vi, men också Norge med flera agerar. Detta skulle aldrig hänt om Norge nöjt sig med fredliga insatser.

Vi måste återgå till Olof Palmes politik, som innebar fredliga aktioner och diplomati. Ju mer vi militärt involveras i krigshandlingar i andra stater, ju större risk löper vi att oskyldiga människor drabbas som nu i Norge. Det måste en gång för alla bli slut på talet om att vi skall gå med i Nato.

Sverige skall ha ett invasionsförsvar och inget annat. Ser vi i dag tillbaka på de länder där vi för krig, i allians med USA och flera andra stater, har våra insatser inte nämnvärt förändrat läget till det bättre. Tvärtom har det i många fall förvärrats.

Detta resonemang är inte efterklokhet, utan borde stå klart för alla som sett att terrorn bara accelererat, och några nämnvärda förbättringar inte inträffat. Vad kommer nu att hända i Egypten, Libyen med flera länder?

Trots väldiga insatser ser det nu ut som om fundamentalisterna kommer att ta makten i Egypten, och vad vet vi kommer att ske om rebellerna segrar i Libyen. Nej vi skall inte acceptera diktaturerna. Men vi skapar inte demokrati med nuvarande strategi.

Det finns i dag alla möjligheter, från diplomati till handelsbojkott med mera, för att få diktaturer på fall. En enad eller så gott som enad värld kan utan blodsutgjutelse fälla vilken diktatur som helst.

Men vi får för den skull inte falla undan för de fundamentalistiska religiösa, som tagit sin tillflykt till bland annat Sverige. Vi måste inse att ett fundamentalistiskt islam inte går ihop med demokrati. Vi måste inse att religionsfrihet inte är lika med att stryka religiösa fundamentalister medhårs, när de predikar våld och maktövertagande.

I Sverige accepterar vi utan vidare islam, trots att man på många områden bryter mot sådant som svenska medborgare straffas för. Till exempel behandlingen av kvinnor/flickor, barnäktenskap, omskärelse, begränsningar av skolundervisningen etcetera.

Vi måste behandla religiösa fundamentalister på samma sätt som vi agerar mot inhemska auktoritära religiösa eller politiska organisationer. Accepterar de inte demokrati, där religionen är den enskildes sak och inte något som skall styra eller kunna påverka samhällsutvecklingen, då skall dessa människor eller organisationer förvisas från Sverige. 

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons