Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik inte meriterande?

Politiska uppdrag verkar inte vara meriterande för arbetsmarknaden.

Annons

Mer än hälften av de riksdagsledamöter som slutade sitt uppdrag i höstas har fortfarande inte fått något nytt jobb! Eller de kanske inte vill ha något jobb – de får ju ut en fin fallskärm under en bra tid framöver. 30 000 spänn och mer kan de lyfta varje månad utan att behöva kröka rygg. Och har man fyllt 50, det har ju de flesta riksdagsledamöterna, får man pension fram till 65 års ålder. I den skaran återfinns en moderat som i fem år tagit ut den så kallade inkomstgarantin och kan göra det några år till.

Fördelat på partier är det vänsterkanten som sticker ut: samtliga vänsterpartister tar ut sin riksdagspension, 79 procent av socialdemokraterna och 86 procent av miljöpartisterna.

Än mer sticker det i ögonen att arbetslinjens förespråkare nummer 1, moderaterna, tar ut fallskärmen efter riksdagsuppdraget. Mer än hälften lever fortfarande ett halvår efter det att de slutat på bidrag. KD, Centern och FP kommer inte långt efter med 46, 46 respektive 38 procent.

Att döma av intervjuer med före detta riksdagsledamöter har få av dem som tar emot pensionen inte ens skrivit in sig hos arbetsförmedlingen. En av de intervjuade försökte smickra med att han tyckte att systemet var fel – riksdagsledamöter beslutar om nedskärningar och tak för andra i samhället och då ska inte politikerna ha en egen gräddfil. Han lyfter 31 000 varje månad.

Av mina kamrater har några förlorat sina jobb och går arbetslösa. De är inskrivna vid arbetsförmedlingen, de söker jobb via kontakter och annonser. En av dem är nära fas 3 och bävar för sin ekonomi. Den personen skulle vara en perfekt politiker – engagerad, omdömesgill, lyhörd och ödmjuk men inte den som tar för sig. Kanske det är därför han går mot fas 3...

Tacksam anställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons