Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik är att välja, Borg!

Finansminister Anders Borg, den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman och Moderaternas Jonas Holm, kommunalråd i Hudiksvall, Ingvar Persson, oppositionsråd i Bollnäs, Hans Sundgren, gruppledare i Söderhamn, och Lasse Mohlin, oppositionsråd i Ljusdal, kommer med osakliga och i vissa fall felaktiga angrepp på oss socialdemokrater för vår budgetmotion.

Annons

 I det allvarliga läge som världsekonomin står inför är det viktigt med ledarskap, samförstånd och breda lösningar, inte denna typ av påhopp. Om författarna menar allvar med att de ”arbetar för fullt för att stärka välfärden”, förbättra företagsklimatet och öka anställningsbarheten för unga borde de snarare vara intresserade av en dialog om breda lösningar i riksdagen och våra kommuner.

Författarna menar att vi hotar 20 000 jobb genom att fördubbla krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Det är direkt felaktigt att vi fördubblar krogmomsen, vi behåller den på samma nivå som i dag medan regeringen halverar den. En av regeringen tillsatt utredning har räknat fram att en sänkning av restaurangmomsen kan ge ungefär 3 500 arbeten. I lagrådsremissen om sänkningen instämde regeringen i den bedömningen. Då momssänkningen kostar 5,4 miljarder, en tredjedel av det totala reformutrymmet i årets budget, så är det till en kostnad av 1,5 miljoner kronor per arbete. Även om vi skulle använda de högre beräkningar om 10 000 arbeten som branschen själv använder så rör det sig om en kostnad om 540 000 kronor per arbete. Det är väldigt stora kostnader för ett ganska begränsat utfall. Konjunkturinstitutet skrev dessutom i sitt remissvar att deras bedömning var att momssänkningen tvärtom skulle ge färre än 3 500 arbetstillfällen på grund av undanträngningseffekter. Kostnaden per arbete blir i sådana fall ännu högre.

Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Moderaterna har sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Vi röstade emot därför att det enligt all expertis är en dyr och ineffektiv metod att minska ungdomsarbetslösheten. De flesta som får dessa arbeten skulle ändå ha fått dem. I själva verket är det en subvention till arbetsplatser som McDonalds som har många unga anställda.

Politik är att vilja, men det är också att välja. Att ta ansvar i kristider handlar om att göra rätt prioriteringar Vill man komma åt ungdomsarbetslösheten är det betydligt bättre att satsa på riktade insatser till de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden. Ge dem möjlighet till vidareutbildning eller subventionerade anställningar. Vi socialdemokrater vill också ta bort regeringens aktivitetsstopp för arbetslösa ungdomar och ge alla rätt till insatser från första dagen. Till skillnad från regeringen så vill vi att alla gymnasieutbildningar ska ge högskolebehörighet. Så bygger vi en kunskapsbaserad ekonomi och tar ansvar för landet i tider av oro.

Tommy Waidelich (S) ekonomisk-politisk talesperson

Per Svedberg (S) riksdagsledamot

Mikael Löthstam (S) oppositionsråd i Hudiksvall

Sven-Erik Lindestam (S) kommunalråd i Söderhamn

Marie Centerwall (S) kommunalråd i Bollnäs

Roland Bäckman (S) kommunalråd i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons