Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Po Tidholm sparkar snett

Po Tidholm sparkar hårt men snett i sin krönika
Det är inte invandringens fel
(26/6) i det goda syftet att ge rasismen en känga.

Annons

Han menar att den så kallade åsiktskorridoren och vänstervridningen av medierna är myter som odlas på nätet av vardagsrasister som inte tar del av etablerade medier. Fast just begreppet åsiktskorridoren myntades på förekommen anledning av en statsvetare, Henric Oscarsson, professor vid ansedda SOM-institutet vid Göteborgs universitet som bland annat levererar statistik till SVT:s valvakor.

Begreppet används därför även av ledande opinionsbildare och ledarsidorna på SvD, DN, Expressen och andra etablerade media just på grund av dess relevans. Angående vänstervridningen av medierna undersökte SOM-institutet partisympatierna hos journalistkåren vid SVT och SR och konstaterade att en klar majoritet röstar på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Intressant aspekt när allt färre läser dagstidningar.

Givetvis är det inte invandringens fel att industrier läggs ned eller flyttar, att orter avfolkas och människor söker sig till större städer. Tror ens rasister det längre? Tidholm sparkar in vidöppna dörrar. Sverige har tvingats anpassa sig till nya tider med strukturomvandlingar, förbättrade kommunikationer med ökad global konkurrens, höjda energipriser och olika avregleringar, vilket varit omtumlande.

Redan Olof Palme konstaterade att invandringen måste vara begränsad för att inte äventyra välfärdsstatens konstruktion. Nu börjar konstruktionen knaka och tunga nationalekonomer som Assar Lindbeck varnar för att systemet redan är hårt belastat, vilket vanligt folk ofta märker i vardagen. Detta undgår Tidholm som dock knappast skulle våga kalla Lindbeck för rasist. Att tro att nettoinflyttningen skall frälsa kommunerna med ny arbets- och skattekraft är dessvärre önsketänkande: de flesta invandrare har sämre utbildning än medelsvensson (gäller även syrier fast SVT säger annat) och många kommer tvärtom att behöva bidrag av redan ansträngda kommuner när statens försörjningsansvar avslutats. Människor är oroade över att pensionen blir skral och att skyddsnätets maskor blir allt glesare, trots att de hela livet betalt världens högsta skatter. Det är inte vardagsrasism.

Den ursprungliga lokalbefolkningens barn lämnar knappast hembygden på grund av tråkiga jobb för att bli spelutvecklare, som Tidholm så raljant avslutar krönikan. De flesta, ungdomar som äldre, flyttar för att det inte finns arbete på hemorten!

Sverige är för övrigt redan EU:s mest generösa land per capita i migrationsavseende. Det är väl inte så illa?

Skogsvandraren

Po Tidholm har avböjt att kommentera insändaren.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons