Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen förolämpas

När Socialstyrelsen kom med kritik riktad mot individ- och familjeomsorgen i Nordanstigs kommun var det mig veterligen ingen på tjänstemannanivå som var förvånad.

Annons

Tvärtom sade Socialstyrelsen bara det som vi alla redan visste, vi gjorde inte vårt jobb på ett tillfredsställande sätt.

Som man kunnat läsa drogs utredningstider över, vi pratade inte alltid med barnen som utredning gällde och förhandsbedömningarna var för långa. Jag började arbeta i Nordanstigs kommun 2009 (har arbetat inom socialtjänsten som socionom sedan 2001). Ganska direkt insåg jag att det var en underbemanning som gjorde att ingen hann med sitt arbete. Flera hade varit sjukskrivna på grund av stress och personal hade slutat på grund av arbetsbelastningen.

Vid flera tillfällen har arbetsledning informerats om att vi inte följer lagar och riktlinjer på grund av arbetssituationen. Man har nu utökat barn- och familjegruppen från tre till fem socialsekreterare, vilket är bra. Men varför läser jag i tidningen 110428 att lösningen på Socialstyrelsens kritik är att man köpt in litteratur, gett personalen grundutbildning i BBIC och skaffat ett datasystem som signalerar när utredningstiden håller på att ta slut. Inget av detta är förvisso felaktigt men varför inte säga att personalen under en längre tid varit underbemannad vilket är anledningen till de brister som socialstyrelsen uppmärksammat. Vem hinner läsa litteratur när utredningstider inte hålls? Jag gick BBIC:s grundutbildning redan 2007 och även utan ett bra datasystem har vi vetat att och när våra utredningstider dragits över. Att i media framställa problemen på individ- och familjeomsorgen som om det handlar om okunnig personal som inte har koll på läget är för mig förolämpande.

Elin Qvist Lindahl, socialsekreterare, Barn- och familjegruppen i Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons