Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Patienterna har inte dött undan tillräckligt fort"

Min hundvalp Zozo gillar inte att gå i koppel, men efter ett tag rättar hon in sig i ledet, skriver debattören, som får samma känsla vid Nordanstigs kommunfullmäktigemöten. Kommunalrådet Monica Olsson ger Svar direkt.

Annons

Hon överlåter åt mig att bestämma, ta ansvar, tänka själv behöver hon inte.

Av någon konstig anledning får jag samma känsla när jag går på kommunfullmäktigemöten i Nordanstig. Ledamöterna följer ledaren och verkar inte ifrågasätta ledarens beslut. Att inte ha egna åsikter eller känslor för en gammal mamma, som måste vänta tre månader eller längre för att få ett önskat boende, är ett helvete för henne. Att vara ensam, rädd, ångestfylld, halvnaken, nerbajsad, förtvivlad och helt oförstående borde ge anhöriga sömnlösa nätter. Att ingen av er invänder mot ett sådant beslut! Men alla har inte mammor, som inte måste ligga samhället till last, vilket min mamma måste.

Under min utbildning lärde jag mig, att man inte flyttar gamla patienter. Björkbacken är deras hem och de har rätt att bo där till döddagar. Gäller inte kvarboenderätten i Nordanstigs kommun? Jag lärde mig också att finnas för patienterna, men sådana värden är gammalmodiga och alltför dyra.

Nu ryktas det att en kallställd avdelning på Bollebo ska öppnas på grund av att utrymningen av Björkbacken har gått för sakta. Patienterna har inte haft den goda smaken att dö undan tillräckligt fort.

De gamla har byggt upp vårt samhälle och vi ska visa respekt och aktning för deras liv och det arbete de gjorde för oss.

En sak är säker: Hut går hem!

Anki Hasselvik

leg barnmorska och leg sjuksköterska

Svar direkt

Hej insändare, 

Som politiker förvaltar jag många väljares förtroende i varje beslut jag fattar. Jag har själv varit anhörig, och har dessutom i arbetet som undersköterska tagit hand om många människor i livets slutskeden. Det är inte alltid lätt att fatta beslut i dessa frågor, men desto viktigare att det blir rätt och genomtänkta beslut. 

Det särskilda boendet på Björkbacken ska omvandlas till trygghetsboende. De äldre som då har behov av särskilt boende kommer att ges den möjligheten på annat håll i kommunen. Vi kommer självklart inte att flytta någon utan att föra en nära dialog med den enskilde boende och de anhöriga. Där förlitar jag mig till att vi gemensamt kommer att hitta bra lösningar. 

Rykten om att oanvända utrymmen på Bollebo ska användas för dessa lösningar i dagsläget bara rykten och spekulationer. Den typen av beslut kring lokaler för särskilt boende fattas i verksamheten, utifrån de behov som finns inom kommunen. Här finns det många alternativ som diskuteras och utreds. 

Att känna trygghet inför ålderdomen är viktigt för oss alla som bor i Nordanstigs kommun, oavsett om man är befintlig brukare, anhörig eller politiker. Därför är vård och omsorg ett av de verksamhetsområden som vi i Nordanstigs kommun prioriterar högst.

Monica Olsson

kommunstyrelsens ordförande i Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons