Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parboende i äldrevården

Under många år har omvårdnadsnämnden i Söderhamn sagt nej till förfrågningar om möjlighet för par, där bara en har behov av vård på boende, att tillsammans kunna flytta in på ett boende

Annons

Orsaken till detta har varit nuvarande hyresregler, som säger att den friske har rätt att bo kvar även när den sjuke avlidit. I de fall när parboende beviljats, har det inneburit att friska människor har bott kvar på platser som behövs för personer med stort vårdbehov.

Det har i sin tur inneburit att nämnden inte har ansett det möjligt att bevilja parboende.

Nu är situationen en annan, flera kommuner i Sverige har skrivit hyreskontrakt, där den som inte har vårdbehov, förbinder sig att flytta om partnern avlider. Men för att klara den övergången smidigt, bör kommunen vara beredd att ställa upp vid utflyttning, exempelvis till någon form av trygghetsboende.

Om det fungerar i andra kommuner borde det också gå i Söderhamn, därför gör omvårdnadsförvaltningen nu en översyn i ärendet.

Inom äldrevården i Söderhamn finns tre nivåer av boende:

• gruppboende=enrumslägenheter för dementa med särskilda behov,

• ålderdomshemsplatser=enrumslägenheter för äldre med stort vårdbehov,

• servicehus=lägenheter för personer med något lägre vårdbehov.

Personalbemanningen är högst i gruppboenden, och lägst i servicehusen.

Servicehusens lägenheter med flera rum passar bäst för parboende, nackdelen är att de inte alltid är anpassade för människor med stort vårdbehov.

Det kan lösas genom anpassning av hygienutrymmen, och att servicehusens lägre personalbemanning anpassas i de fall där parboende beviljas.

Allt detta utreder nu omvårdnadsförvaltningen, vilken slutsats man kommer fram till vet vi inte, men parboende i Söderhamn bör gå att ordna om viljan och pengarna finns.

Valfrihet håller på att bli ett honnörsord, i synnerhet för oss i Centerpartiet, det här skulle kunna vara ett sätt att leva upp till det uttrycket även i Söderhamn.

Alvar Magnusson (C)

ersättare i omvårdnadsnämnden

Marianne Persson (C)

ledamot i omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons