Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovärdig väntan och arbetsmiljö

Äntligen verkar det som om landstinget förstår att det inte går att premiera viss personal med stora bonusar. Systemet med en halv miljon kronor för två års läkarjobb – förutom lönen – kommer nog att försvinna. Landstingsrådet Eva Tjernström har visat intresse åt det hållet.

Annons

Nu ska man inte ställa grupper emot varandra men nog vore det bättre att satsa pengarna på helt annan personal än redan välbetalda läkare. Tankarna kommer osökt efter en morgon i labbkön på Hudiksvalls hälsocentral. Klockan åtta skulle labb öppna. Första patienten kallades in 20 minuter senare – apparaterna måste ställas in, värmas upp. Så är det på alla jobb men säg då inte i kallelsen att labbet öppnar klockan åtta. Eller lägg arbetstiden från 7.45.

Sedan landstinget förde över medicinklinikens patienter till labb på hälsocentralen ska omkring 100 patienter behandlas under en dag (läs mellan 8.15 och 13.30 minus stängning för en timmes lunch). Det här går bara inte ihop – när klockan var 9.15 häromdagen hade endast tio patienter lämnat sina prover. 100 patienter med tio i timmen... Räkna själva så får ni se.

Här vore det mer förnuftigt att satsa bonus- och konsultpengar till personal. Kanske så pass mycket så att man fick ta in vikarier vid sjukdom! Bättre satsa pengarna där än att kanske 50 personer som gått från sina arbeten blir upphov till störningar på sina jobb. Och labbpersonalen få lite drägligare arbetssituation.

Det märkliga under den dryga timmen jag satt i väntrummet var att så många av hälsocentralens personal passerade väntrummet med konstaterandet – oj, här var det fullt! Är inte det något som landstingsledningen fått kläm på?

Uttråkad väntare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons