Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggheten ökar

I början av 2000-talet skrev historikern Tony Judt boken Illa far landet.

Annons

Varhelst han befann sig, var där ekonomer eller "experter" som lade ut texten kring avregleringens, den minimala statens, och de låga skatternas förtjänster. Det verkade som om allt den offentliga sektorn kunde göra, kunde de privata ägarna göra bättre.

Nu börjar vi se resultaten av regeringens förda politik. Spåren förskräcker. Vi har bland annat fått en hög ungdomsarbetslöshet, och en hög arbetslöshet bland våra invandrare.

En ökande barnfattigdom, egentligen föräldrafattigdom, på grund av utförsäkringar från försäkringskassan och arbetslöshetskassan. Enbart socialbidrag återstår för dessa människor, som helst av allt vill försörja sig själva.

Denna regering ger till de förmögna, och tar från de mindre bemedlade. Till exempel använder de förmögna rut- och rot-avdrag mer än mindre bemedlade gör.

Detta är en orättfärdig politik. Jag hoppas att vi kan ändra på det vid nästa val. Ingen väljarkår vill avskaffa offentligt finansierad sjukvård, fri eller subventionerad utbildning, eller dra ner på offentlig kollektivtrafik och annan väsentlig samhällsservice.

Men det är så regeringen, kommuner och landsting gör. Våra skattepengar går bland annat till privata skolor, sjukhus, vårdcentraler, trafikentreprenörer, postdistributörer med flera.

Allt detta till högre kostnader för samhället, och till högre vinster för de privata företagen. I ett samhälle där klyftorna ökar mellan medborgarna, där försvinner solidariteten, till skada för alla.

De som sitter på stora förmögenheter blir också otrygga, de stänger in sig i inhägnade bostadsområden, och de bidrar därmed till att det offentliga rummet urholkas och bryts ner.

Offentliga sektorns gemensamma intressen och behov bör vara mera värt, än privata förmånsrätter och individuella fördelar.

Otryggheten ökar i vårt samhälle, det föder en rädsla för förändring, för tillbakagång, för främlingar och för en okänd värld. Detta bryter ned det förtroende och den gemenskap som utgör grunden för det civila samhället.

Anna Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons