Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjan Fridners hedersbetraktelse

Örjan Fridner kräver i ett majestätiskt vi, att jag personligen ska ta tillbaka mitt yttrande i kommunfullmäktige.

Annons

Jag har själv inte tyckt att det var mödan värt att blanda mig in i striden, eftersom Ljusdals-Posten själv, samma dag, gav en bra förklaring till mitt agerande, och en insändare dagen efter kom till mitt försvar.

Som Ljusdals-Posten mycket riktigt påpekade handlade mitt tal om partirepresentanterna, inte det fullmäktigepresidium som också skulle ingå i gruppen. Jag beklagar om jag i stridens hetta inte tydliggjorde det.

Jag var med om att fatta beslut i kommunstyrelsen om hur utnämnandet av visionsgruppen skulle gå till. Jag måste erkänna att jag då inte alls förstod hur illa det nuförtiden är ställt det är med jämställdheten i Ljusdalspolitiken. Det förstod jag först när alla partier lagt fram sina förslag, som var idel män.

MP lämnade direkt efter beslutet in en reservation med rubriken ”Fullmäktige har ett problem”. Texten lyder: ”Fullmäktige har tillsatt en beredning. En person från varje parti ska tillsammans med fullmäktiges presidium ta fram visioner. När partiernas företrädare skulle utses, visade det sig att alla partirepresentanter är män. Den enda kvinnan i gruppen skulle bli kommunfullmäktiges ordförande. Vi i MP reagerade då. Vi tycker inte att en grupp med så gott som bara män har tillräcklig representativitet. Det är ju inte konstigt att varje parti för sig väljer en man. Men när det blir en sådan total mansdominans får gruppen inte tillräcklig legitimitet. Det är svårt att lösa detta på ett sittande möte. Vi föreslog därför återremiss. László väckte ett förslag om att varje parti ska utse två personer, en kvinna och en man, och att det därefter ska lottas om vilka som kommer med – så att det blir en jämn könskvotering i gruppen.

Nu valde kommunfullmäktige att ändå tillsätta denna manliga beredning. Från MP deltar László – Karin ville inte sitta med som ett kvinnligt alibi”.

Beträffande min politiska heder, har jag inget att säga. Jag tror att varken jag eller Örjan Fridner är i position att avgöra den.

Karin Jansson

miljöpartist i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons