Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjan Fridner och Socialdemokraternas förlorade heder

Jag tänker vidare, vad är egentligen meningen med Fridners agerande? I vilket syfte bryter Fridner så flagrant mot kutym och vedertagna spelregler? undrar Kenneth Forssell (V) i en kritisk debattartikel.

Annons

Jag har varit medlem i ett politiskt parti (Vänsterpartiet) sedan slutet av 1993. Jag har varit invald i kommunfullmäktige sedan 1995. Mitt parti har stundtals suttit i opposition och vi har också stundtals varit med om att leda kommunen via politisk samverkan med andra partier. Mitt parti har ibland stått helt själv utan samverkan. Ibland har vi samverkat med S, både vid styret och i opposition. Ibland har vi, som denna mandatperiod, samverkat med andra partier än Socialdemokraterna.

Jag har innehaft en mängd olika förtroendeuppdrag, bland annat under ett par år har jag varit 1:e vice. ordförande i Kommunstyrelsen, det vill säga i princip varit ett av två kommunalråd, och samarbetade då i god anda med det då S-märkta kommunalrådet. Jag har i all min politiska gärning försökt att utöva politiskt arbete på ett hederligt sätt, oavsett vilka vi samverkat med eller om vi gått själva utan samverkan. Min tro är att detta förhållningsätt i längden är mest produktivt – för mig, för mitt parti och i slutänden för kommunens medborgare. Örjan Fridner säger i och för sig i Ljusdals-Posten att hederlighet är föråldrat, det får dock stå för honom.

Utifrån ovanstående hoppas jag kunna skapa en förståelse för att mina ord och funderingar nedan inte baseras på politisk enögdhet, eller på illvilja eller på något slags oförmåga att samverka med socialdemokrater i allmänhet.

Jag har upplevt mycket i politiken – både på gott och ont naturligtvis. I måndags passerades dock en gräns som jag inte kan låta fortgå opåtalad.

När Fridner (S) i ett fyllnadsval ställer upp en egen partikamrat som motkandidat till uppdraget som 1.v. ordförande i kommunstyrelsen så innebär detta att tidigare kutym, tidigare vilja att spela efter samma spelregler och den heder som partier i Ljusdals kommun tidigare visat mot varandra – nu spolas bort på grund ett plötsligt hugskott. Att som tidigare – låta det parti vars företrädare slutat få bestämma vilken person som skall återbesätta uppdraget – gillas nu inte av Fridner – utan nu ska det plötsligt voteras kring detta förtroendeuppdrag. Allt för att Fridner säger sig ha fått för sig att det möjligen inte finns en politisk majoritet som backar upp det tilltänkta namnet. Fridner tycker att detta är demokratiskt och gott.

Jag ser det dock annorlunda. Jag menar att avsikten bakom hur kommunallagen har utformats är att styrelser och nämnder skall återspegla det proportionella förhållandet mellan partierna i kommunfullmäktige. Avsikten är inte att man över tid skall kunna tricksa sig till fler uppdrag än vad valresultatet ger. Att börja votera i fyllnadsval är en mycket farlig väg att beträda. I förlängningen skulle detta förfaringssätt betyda att så snart vilket parti som helst finner sig ha en företrädare som slutar, flyttar från kommunen eller av annan anledning inte längre kan företräda partiet – så skall det plötsligt börja voteras kring varje fyllnadsval. Det skulle i så fall också i förlängningen innebära att en majoritet har möjligheten att plocka av mindre partier uppdrag efter uppdrag, vartefter fyllnadsval skall förrättas.

Oavsett hur mandatfördelningen i kommunfullmäktige sett ut efter de allmänna valen så kommer då en majoritet att kunna plocka åt sig stycke efter stycke av ytterligare makt i styrelser och nämnder och bolag under mandatperiodens gång. Det är alltså en dammlucka som Örjan öppnar som kan vara svår att återförsluta. Till yttermera visso kommer förr eller senare en konstellation till makten som tycker att det är fullkomligt onödigt att det överhuvudtaget finns en opposition representerad i styrelser och nämnder. Örjans förfaringssätt innebär alltså ett sluttande plan mot ett utpräglat majoritetsstyre – kanhända ett enpartistyre? Måhända är det föråldrat tänkande av mig även här att se problem med detta vägval? Jag låter läsarna avgöra detta.

Jag tänker vidare, vad är egentligen meningen med Fridners agerande? I vilket syfte bryter Fridner så flagrant mot kutym och vedertagna spelregler?

Fridner har med viss fascination talat ut i press ett antal gånger kring mantrat att såvida det sittande styret förlorar så blir det tvungna att avgå. Jaha, och hur har Fridner tänkt sig att hantera den då uppkomna situationen? Hur ska kommunen i så fall styras och hanteras? I media och i talarstol är han svaret skyldig. Tänker sig Fridner möjligen att han och hans parti plötsligt bara kan ta över styret i kommunen? Och är man verkligen beredda till det? Låt mig här påminna den förståndige läsaren om att S blott har 12 mandat av 41 i kommunfullmäktige. Mindre än en tredjedel av ledamöterna alltså, inte ens 30 procent av stödet således. Att då bete sig som om man innehar egen majoritet är kanske inte så klädsamt.

Tänker Fridner sig då kanske ett fullgånget stöd av Sverigedemokraterna (fem mandat), med allt vad det kan innebära i politisk kursändring? Även i detta hypotetiska fall kommer Fridners tänkta koalition inte upp till mer än 17 mandat. Tror sig kanske Fridner om att sy ihop en politisk konstellation bestående av S, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna? Jag tillåter mig att tvivla en aning kring huruvida Fridner kan åstadkomma konststycket att få till ens en förhandling där tanken är att skapa en sådan hybrid. Och inte ens då skulle uppnås mer än 20 av 41 mandat.

Det kan väl inte vara så illa att Örjans enda mål är att göra allt för att fälla det styre som idag sitter? Utan att ha klart för sig hur alternativet skulle se ut?

Jag ber Socialdemokraterna att kontemplera ordspråket: ”Att så vind skördar storm.” Står ni övriga bakom Fridner i hans agerande?

Kenneth Forssell (V)

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons