Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig skilsmässa

Att vara tvungna att flytta isär om ens make eller maka blir vårdberoende är inte rimligt.

Annons

Det är även beklagligt när kommunpolitiker lägger fokus på organisation istället för att se till dem som givet folkvalda politiker förtroende. Ett liv på äldre dagar ska vara tills döden skiljer oss åt. Inte tills kommunen skiljer oss åt. Detta lyfte vi fram som en viktig punkt redan i vårt valmanifest inför valet 2010. Moderaterna och alliansregeringen poängterade klart och tydligt att vi vill göra insatser för att äldre par som vill ska kunna bo ihop, även om deras omsorgsbehov skiljer sig åt. Just nu arbetar regeringskansliet med att se över regelverket.

Situationer som den som beskrevs i Söderhamnskuriren 27/6, att ett äldre par tvingas isär, får inte ske. Politiker måste kunna använda hjärtat också, inte bara hjärnan. Att påstå att det kostar 400 000 kr för en frisk person att dela bostad med sin maka eller make som är vårdbehövande är orimligt. Ytan är den samma och den friska personen behöver ingen hjälp från personal. En frisk maka eller make kan snarare hjälpa personalen och skapa en trygg och harmonisk miljö. Den enda extrakostnaden som tillkommer är matkostnaden. Och den betalar personen själv.

Hur kan detta fungerar i flera andra kommuner, men att invånarna i Söderhamn måste ta media till hjälp för att få rätt gentemot kommunpolitikerna?

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons