Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orgelköp för några med särintresse?

Tidningen har informerat oss om orgelprojektet som pågår i Ljusdals församling.

Beslutande ledamöter har uttryckt att ett orgelbygge kommer att ge församlingen ett mervärde. Vilket belägg har man för detta påstående? Har församlingen frågat invånarna vad de tycker i frågan?

Annons

Församlingen har redan betalat konsultkostnader för en utredning i orgelprojektet.

I kyrkan finns redan två fungerande orglar, en kororgel och en läktarorgel. Vilket behov finns för ytterligare en orgel?

Ett beviljat bidrag på 1,7 miljoner kronor ska finansiera en del av kostnaderna i nybygget. Församlingen har budgeterat 500 000 kronor i tre år (1,5 miljoner kronor!). Församlingen tror att en insamlingsstiftelse ska bidra till finansieringen. Vilka förmögna är så intresserade av en orgel att de årligen betalar för detta? Hur stora driftkostnader kommer att belasta församlingens budget efter de tre första åren?

Tänker man höja kyrkoavgiften för att klara de kommande kostnaderna?

En Gren- och Stråhleorgel kräver hantering och vård av kompetent personal. Det är inte säkert att en kantor klarar av att sköta en antik och svårhanterlig orgel.

Tänker församlingen dra på sig mer personalkostnader för att vårda en orgel som kan liknas vid ett museiföremål?

Det finns ett litet antal personer i Ljusdal som har ett genuint intresse av orgelmusik. Ska dessa personers särintresse låta alla medlemmar i Svenska kyrkan i Ljusdal betala för deras nöje? Ska inte kyrkoavgiften som medlemmarna betalar i huvudsak gå till verksamheter som församlingsborna vill ha?

Vem vill betala kyrkoavgift i en församling som Ljusdal om det är så här det styrs?

Nu är ju datumet för utträde inför nästa år redan passerat (1 november) och det måste vara skönt för de förtroendevalda i kyrkofullmäktige att veta när de nu ska fastställa budgeten för nästa år.

Bekymrad medlem i Svenska kyrkan i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons